RedHack davasının ilk duruşmasında tutuklu yargılanan 3 sanığın tahliyesine karar verildi. Kendisine ulaşılamadığı ve ifade vermediği için kaçak sayılan Reşit Pınaroğlu ise geçen hafta İstanbul'da tutuklanmasına rağmen duruşmadan bir saat önce yola çıkartıldığı için duruşmaya yetişemedi. Pınaroğlu, bu yüzden RedHack davasının tek tutuklu sanığı olarak kaldı.
RedHack isimli hacker grubunun üyesi oldukları iddia edilen ve aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 3'ü tutuklu 10 kişi hakkında açılan dava dün Ankara 13. Bölge Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
CHP'LİLER DURUŞMADA
Duruşmaya "Silahlı terör örgütüne üye olmak, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etmek, kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, bilişim sisteminin işleyişini engellemek veya bozmak, bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek ve orada kalmakla" suçlamasıyla 24 yıla kadar hapis cezası istenilen sanıklar ile avukatları katıldı. Sanıkların yakınları ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel, İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan da duruşmayı takip etti. İddianamede müşteki olarak gösterilen Denizli Vergi Daire Başkanlığı'ndan avukat Asuman Erduman da duruşmaya katıldı. Erduman, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları adına da davaya katılmayı talep etti.
AH BU RİNG ARAÇLARI!
Duruşma, tutuklu sanıkları Sincan Cezaevi'nden getiren ring aracının yolda arıza yapması nedeniyle bir saat geç başladı. Ayrıca dosyada adı geçen ancak kendisine ulaşılamadığı ve ifadesi alınamadığı için kaçak sayılan Reşit Pınaroğlu da geçen hafta İstanbul'da tutuklanmasına rağmen duruşma saatinden sadece bir saat önce ring aracıyla yola çıkartıldığı için duruşmaya yetişemedi. Mahkemenin Pınaroğlu'nun tutuklandığından ve getirildiğinden haberinin olmaması da dikkat çekti.
MERAK ETTİM O KADAR
Tutuklu sanık Alaittin Karagenç savunmasında, bilirkişi raporunda suçlamaları kanıtlayacak bir delil bulunamadığını söyledi. RedHack'i merak ettiği için takip ettiğini söyleyen Karagenç, "Merak en temel insan özelliğidir. Küçücük çocuklar meraktan ellerini ateşe sokar. Bizler bugün bilişim çağında yaşıyoruz. İnternette her türlü bilgiye ulaşabiliyoruz. Günde yüzlerce siteye giriyorum. RedHack ile Manyak'la da bu şekilde tanıştım. RedHdack’i internetten, merakımdan tanıdım. Yalnız bunlarla ilgili hiçbir talimat ve emir almadım. Bu soruşturma ihbar üzerine başlıyor. İhbarcının güvenirliği nedir? Benim için Maraşlı Alaattin diyor. Çok asılsız ihbar yapılmıştır. Delillerden değil, ihbarlardan biz tutuklandık. İhbarlar üzerine bizdeki bilgiler toplanmıştır. Emniyet çağırsaydı, gider bilgi verirdim" dedi.
HACKLEME BİLGİM YOK
Tutuklu sanıklardan lise son sınıf öğrencisi Uğur Cihan Oktulmuş savunmasında bilgisayar bilgisinin herhangi bir siteyi çökertecek kadar olmadığını bilgisayarında da bu tür işlerde kullanılan programların olmadığını söyledi. "Kızıl Can Yıldız" kullandığı iddia edilen Oktulmuş, "Bu rumuzu ben kullanmıyorum. Bu ismi kullanan kişi aynı zamanda Manyak ismini kullanan şahıstır. Ankara Emniyeti’nin sitesine girildiğini ben Facebook’tan öğrendim. Ankara Emniyeti’nin sitesine girildikten sonra internetteki bir sohbet sitesinde Manyak isimli kişi ile konuştum. Bu konuşmam, emniyetin sitesinin çökertilmesinden sonra oldu. Aramızdaki konuşma NTV’nin yaptığı bir haber videosunun Youtube’ye yüklenmesiyle ilgilidir" dedi.
İMAJ BÖYLE DÜZELTİLMEZ
Oktulmuş'un avukatı Murat Yılmaz, soruşturmada yapılması gerekenin "bu çocuklar siteye girdi mi, girmedi mi?" sorusuna yanıt verilmesi olduğunu belirterek, " Bu yapılsaydı bu dava açılmazdı. Manyak rumuzlu kişi her şeyi tek başına yaptığını söylüyor zaten. Emniyete girildiğini müvekkilim bu kişiden öğreniyor. Ankara Emniyeti bu şahsa ulaşamadığı için, bununla görüşen herkesi buraya getirip prestij kurtarmaya çalışıyor. Ama bu böyle olmaz. Bir güvenlik açığı varsa bu böyle kapatılmaz" dedi.
"HACKLEMEYİ BİLSEM 5 YILDIR OKUMAM"
Mersin Üniversitesi’nde uzaktan eğitimle iki yıllık Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümü okuyan Duygu Kerimoğlu ise hack yapmanın üst düzey bilgisayar bilgisine sahip olmak gerektiğini belirterek, "Bu düzeyde bilgisayar bilgim olsa iki yıllık okulun, beşinci yılında olmazdım "dedi. Tek yaptığının bu konular hakkında haberleri okumak olduğunu belirten Kerimoğlu, hakkında delil olarak sunulan Yılmaz Güney ve Deniz Gezmiş'inde terör örgütü üyesi olmadıklarını söyledi. Vatan ve Radikal gazetelerindeki haberleri paylaşmanın da suç olmadığını belirtti.
"PSİKOLOJİM BOZULDU" DEDİ, AĞLADI
Devlet memuru olan fakat soruşturma aşamasında 5 ay tutuklu kaldığı için işinden olan Taşkın Yasak ise savunma yaparken gözyaşlarını tutamadı. Yasak, örgüt davasında yargılandığının kendisini çok etkilediğini belirterek, "İş dışında bilgisayara dokunamıyorum. Bu dava nedeniyle psikolojim bozuldu "dedi. Tutuksuz sanıklardan Devrim Ali Avcu'da, suçlamalarını evinde bilgisayar ve internet olmadığını söyledi.
DAVADA BİR TUTUKLU KALDI
Duruşma Savcısı Kemal Çetin, sanıkların suçla bağlantılarının kuşkuya yer vermeyecek şekilde tespiti için bilirkişi raporu aldırılmasını, tutuklu sanıkların tahliyesini ve Pınaroğlu’nun tutukluluğunun, savunmasının alınmasından sonra değerlendirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de, tutuklu sanıkların tahliyesine, tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol uygulamasının kaldırılmasına ve Pınaroğlu’nun yakalama emrinin yerine getirilmesi ve tahliyesini savunmasının alınmasından sonra değerlendirilmesine karar verdi.
MALİYE DEĞİL İÇİŞLERİ MÜDAHİL OLDU
Mahkeme Maliye Bakanlığı’nın davaya katılma talebi ise suçtan zarar görme ihtimali bulunmadığı gerekçesiyle reddederken, İçişleri Bakanlığı’nınki ise suçtan zarar görme olasılığı gerekçe gösterilerek, kabul etti. Duruşma, dava dosyası üzerinde, iddialarla ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmasına da karar vererek, duruşmayı erteledi.
REDHACK DURUŞMAYI PROTESTO ETTİ
Yargılanan kişilerin kendileriyle ilgisi olmadığını belirten RedHack grubu, davayı protesto etmek için duruşmanın başlamadan önce Twitter hesaplarından Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesini yeniden çökerttiğini duyurdu.
"DAVA SÜRERKEN HACKLEME DEVAM ETTİ"
Cihaner, davanın, Türkiye’deki birçok davaya benzediğini öne sürerek, ”terör örgütü” kavramının, davada geniş şekilde yorumlandığını savundu. Sanıkların, milyonlarca insanın yaptığı eylemleri yaptığını ve hacker olduklarının ispatlanamadığını iddia eden Cihaner, ”Bu gençler, ibreti alem için tutuklanmış gençlerdir. Bu şüpheliler ring aracındayken, Anayasa Mahkemesi’nin sayfası yeniden hack’lenmiştir. Bu da bu çocukların şantaj amacıyla tutulduklarını göstermiştir” dedi. Manisa Milletvekili Özel de ”Her ülkenin baharı sosyal medya üzerinden geldi. Bu dava, bunu önlemek için açılmıştır” iddiasında bulundu.
(Çınar ÖZER)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder