22 Nisan 2013 Pazartesi

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE KARŞI MAHKEMEDEN "MEŞRU MÜDAFAA" KARARI


Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde 3 Nisan günü karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olaylar nedeniyle okul bir hafta tatil edilmişti. Ardından olaylara karıştığı ve yanında kesici alet taşıdığı iddiasıyla sol görüşlü öğrenci Haydar Uçar, DTCF Dekanlığı Disiplin Kurulu'nun 4 Mayıs 2012'de verdiği kararla okuldan atıldı. Uçar'ın avukatı Candan Dumrul, Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne "yürütmenin durdurulması" talebinde bulundu. Ancak mahkeme talebi reddetti. Bunun üzerine Dumrul, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi yazdı. Mahkeme ise oybirliğiyle emsal bir karara imza attı.

DÖNER BIÇAĞIYLA SALDIRMIŞ
Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu tarafından verilen kararda, dosya içindeki görüntülerin incelendiği belirtilerek, "Uçar'ın sabah saatlerinde okula girerken üzerinde kesici alet taşıdığına dair şüpheli bir durumun olmadığı, daha sonra Uçar'ın yemekhaneye giden yolda bir kısım öğrenciyle birlikteyken, bir başka öğrencinin elindeki döner bıçağıyla bu gruba doğru koştuğu, bu kişinin elindeki aletle Uçar'a yöneldiği, bu sırada Uçar'ın elinin boş olduğu, aralarında itişme kakışma olduğu açıkça görülmektedir" denildi.

MEŞRU MÜDAFAAYA GİRER
Olay sırasında "öğrencilerin olduğu yerin kameranın kör noktasına geldiği için görülemediği ancak daha sonraki görüntülerde Uçar'ın elinde kesici bir cisim görüldüğü" belirtilen kararda bu durum şöyle açıklandı: "Uçar'ın elinde bulunan kesici cisim meşru müdafaa sınırları içinde, kesici aleti taşıyan kişiyle itişme sırasında Uçar'ın eline geçtiği, daha sonra bu aleti herhangi bir şekilde kullanmadığı görülmektedir."
Uçar'ın disiplin suçu işlemediği kanaatine varan mahkeme, dava konusu olayı "hukuka ve hakkaniyete" uygun görmedi. Mahkeme oy birliğiyle Uçar'ın itirazını kabul etti ve Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın kaldırılmasına karar verdi.Uçar mahkemenin verdiği bu kararla okuluna geri döndü.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder