4 Kasım 2013 Pazartesi

ÇIPLAK ARAMAYA DİRENEN ELİF KAYA'NIN CEZASI ONANDI - SKANDAL KARAR, SKANDAL GEREKÇELER

- HAKİM "ÇIPLAK ARAMAYA" NEDEN İNANMADIĞINI ÇOK TARTIŞILACAK GEREKÇELERLE SAVUNDU:
* "DİRENSEYDİ 4 DAKİKA İÇİNDE ÇIRILÇIPLAK SOYULUP ARANAMAZDI"
* "4 DAKİKA İÇİNDE TAMAMEN SOYULUP SAÇI BAŞI BOZULMADAN GİYDİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"
* "DAR KOT PANTOLONUN VE İÇ ÇAMAŞIRININ ÇIKARILIP TEKRAR GİYDİRİLMESİ ÇOK ZOR"
* "GARDİYANLARIN ÇELİŞKİLİ İFADE VERMESİ DOĞAL. İNSAN BAZEN BİR GÜN ÖNCE YEDİĞİNİ UNUTUR"
* "HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA GÖRE, 4 DAKİKA İÇERİSİNDE KENDİSİNİ ARATMAK İSTEMEYEN BİRİNİN MUKAVEMET ETMESİ DURUMUNDA İÇERİDE KAÇ KİŞİ OLURSA OLSUN ARANMAK İSTEMEYEN KİŞİNİN KIYAFETİNE ZARAR VERİLMEDEN KIYAFETLERİ ÇIKARTILIP ÇIRILÇIPLAK SOYULUP AYNI ŞEKİLDE SAÇI BAŞI BOZULMADAN TEKRAR GİYDİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR"
* "KARŞI KOYMASI DURUMUNDA ÜZERİNDEKİ PENYENİN ANCAK YIRTILARAK ÇIKARTILMASI MÜMKÜNDÜR"
* "KAYA'NIN DAR BİR PANTOLON GİYDİĞİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE BU SÜRE İÇERİSİNDE BU KOT PANTOLONUN DA HAREKET HALİNDEKİ BİR İNSANDAN ÇIKARTILMASI, İÇ ÇAMAŞIRININ ÇIKARTILMASI VE TEKRAR GİYDİRİLMESİ ÇOK ZORDUR"
* "ARAMA ODASINDAN ÇIKARKEN KIYAFETLERİ GAYET DÜZENLİ VE SAÇLARINDA DAĞINIKLIK YOK"

Şakran Kadın Cezaevinde 8 gardiyan tarafından aranan ve arama odasından elinde iç çamaşırıyla çıkan Kaya odada çıplak aramaya zorlandığını söylemişti. Cezaevi idaresi Kaya'ya aramaya direndiği için "1 ay görüş kısıtlılığı" cezası vermişti. Mahkemeye taşınan bu ceza kadın hakim Nimet Özkavalcı tarafından ilginç gerekçelerle onandı.

"İNSAN NE YEDİĞİNİ UNUTUR"
Hakim Özkavalcı, Kaya'yı aramalarına rağmen "tanık" olarak dinlenen gardiyanların verdikleri ifadelerdeki çelişkilerin "normal" olduğunu belirterek "Zira infaz koruma memurları bir yandan Kaya'yı sabit tutup diğer yandan üzerindeki sütyeni çıkartmaya çalışmaktadırlar. Her tanık kendi gördüğünü anlatmaktadır. Bazen insan bir gün öncesinde ne yediğini unutmaktadır. Bazı insan 10 yıl öncesi gördüğünü bütün detayları ile anlatabilmekte iken bazı insan da 3-5 dakika önce gördüğünü bütün detayları ile anlatabilmekte, bazı insan da gördüğünü gerçeğinden farklı bir şekilde anlatabilmektedir. Her insanın aradan geçen süre içerisinde bir kısım şeyleri yanlış hatırlaması veya unutmasının doğal olduğu kabul edilmiş olup bu anlatımlar arasında esasa etkili aykırılık bulunmamıştır" yorumunu yaptı.

ELİNDE SÜTYENİ VAR AMA...
Gardiyanlar ifadelerinde Kaya'nın sütyenindeki metal baleni çıkartmak için Kaya'dan sütyenini çıkartmasını istediklerini ancak Kaya direnince kendilerinin Kaya'nın "bedenine dokunmadan" sütyeni çıkarttıklarını iddia etmişlerdi. Kaya'nın arama odasından elinde sütyeni ile çıktığını kabul eden hakim Özkavalcı, bunun tanık gardiyanların söylediği gibi "baleni alınmış sütyen" olduğunu belirtti. Özkavalcı "Zira kamera kayıtlarına çıkacağını bile bile hiçbir infaz koruma memurunun Elif Kaya'nın alt çamaşırını eline vermesi mümkün değildir" dedi.  Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Şakran Cezaevinde çıplak arama yapıldığına dair raporuna da değinen Özkavalcı, her aramanın raporda yazıldığı gibi çıplak arama olmadığını söyledi.

SAÇLARI DAĞILMAMIŞ!
Özkavalcı, VATAN'ın ortaya çıkardığı arama odasına giriş ve çıkışı kaydeden güvenlik kamerasındaki görüntülerde, Kaya'nın ikinci kez odaya girerken ellerinin arkadan tutularak odaya götürüldüğünü, bu sırada gelen müdür yardımcısına yüksek sesle aranmak istemediğini söylediğini anlattı. Kaya'nın arama odasında 4 dakika 6 saniye kaldığını belirten Özkavalcı şöyle devam etti:
"Hayatın olağan akışına göre, bu süre içerisinde kendisini aratmak istemeyen birinin mukavemet etmesi durumunda içeride kaç kişi olursa olsun aranmak istemeyen kişinin kıyafetine zarar verilmeden kıyafetleri çıkartılıp, çırılçıplak soyulup, aynı şekilde kılık kıyafetine zarar verilmeden, saçı başı bozulmadan tekrar giydirilmesi mümkün değildir. Kaya'nın karşı koyması durumunda üzerindeki penyenin ancak yırtılarak çıkartılması mümkündür. Kaya'nın dar bir pantolon giydiği düşünüldüğünde bu süre içerisinde bu kot pantolonun da hareket halindeki bir insandan çıkartılması, iç çamaşırının çıkartılması, sonra iç çamaşırı giydirilmeden tekrar kot pantolonunun giydirilmesi çok zordur. Kayıtlardan görüldüğü üzere Kaya'nın kıyafetleri arama odasına girdiği gibi gayet düzenli olduğu, kıyafetlerinde herhangi bir buruşukluk, yırtıklık, yamukluk ve saçlarında herhang, bir dağınıklık gözlemlenmemişti. Memurların anlattığı şekilde tutuklunun üzerinde bulunan sütyenin baleninin metal içerip içermediğinin tespiti için çıkartılması gerekmişti."
Özkavalcı tüm bu nedenlerle Kaya'nın "çıplak aranmadığına" kanaat getirerek Kaya'nın cezasını onadı.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder