6 Aralık 2012 Perşembe

6 AY SONRA GELEN ÖZGÜRLÜK - TIP ÖĞRENCİLERİ TAHLİYE EDİLDİ


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün,  "Bu çocukları kaybetmeyelim. Konunun takipçisi olacağım" dediği, aralarında Hacettepe, Gazi ve Çapa Tıp Fakültesi öğrencilerinin bulunduğu, "örgüt üyeliğinden" yargılanan 13'ü 6 aydır tutuklu 43 öğrencinin davası dün TMK'nın (Terörle Mücadele Kanunu) 10. maddesiyle kurulan Ankara 13. Bölge Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma salonuna davayı izlemek için, yargılanan öğrencilerin ailelerinin dışında çok sayıda tıp öğrencisi de geldi.

SALONA SIĞMADILAR

Mahkeme salonuna sığmayan izleyiciler saatler süren duruşmayı ayakta takip etti. Öğrenci davalarını aksatmadan takip eden CHP milletvekilleri Veli Ağababa, İlhan Cihaner, Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu da duruşmada hazır bulundu. BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Sabahat Tuncel ve Ayla Akat Ata da duruşmayı izledi. Duruşma salonunda jandarma yoğun güvenlik önlemleri aldı.

MAHKEME KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİNİ REDDETTİ

İddianame özetlendikten sonra savunmaları sorulan öğrencilerden bazıları Kürtçe savunma yapmak istedi. Durumla ilgili mütalaa veren iddianame ve duruşma savcısı Sadık Bayındır başka bir duruşmada verdiği kararın arkasında durdu ve "Kamuoyunda çıkan haberlerde sanığın bu taleplerini içeren konularda parlementoda yasal düzenleme yapılacağına dair bilgilerin bulunduğunu" belirterek, kararı mahkemeye bıraktı.  Mahkeme ise sanıkların eğitim durumları nedeniyle Türkçe bildiklerini belirterek talebi reddetti.

HERNEPEŞ BU SEFER ŞARKI OLDU

Tuncay Gökçen, sınava girmeden iki gün önce tutuklandığını belirterek, sağlık kavramını, sağlığı bozan durumlar ve bu durumlarla kimin ilgilendiğini açıklayarak savunmasına başladı. "Sağlıkçı olmak istiyorum" diyen Gökçen, TTB'nin  (Türk Tabipler Birliği) düzenlediği mitinge katılmanın suç olmadığını ve kendileri dışında üniversite hocalarının da bu mitinge katıldığını belirtti. Hacettepe Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Zülküf Akelma da TTB'nin mitingine katıldığını belirterek, "İddianameye kitleyi yönlendirdiğim ve Hernepeş'i söylediğim yazılmış. Ben bununla ilgili 12. Ağır Ceza Mahkemsi'nde yargılandım ve 3. yargı paketi kapsamında ertelendi. Şimdi de iddianamede bu var" dedi.  Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, "örgüt marşı" olduğu iddia edilen Hernepeş'i tutanaklara  "şarkı" olarak geçirdi.

MEZUNİYETE 20 GÜN KALA TUTUKLAMA
Mustafa Karakuş, "mezun olmadan 20 gün önce tutuklandığını" belirterek, "Mitinge sağlık öğrencisi ve sağlık uygulamarından şikayetçi olan bir vatandaş olarak katıldım.  HASAT 100 -150 arasında değişen katılımcılarla başta sağlık olmak üzere bir çok konuda toplantılar, etkinlikler yaptı. Halk sağlığından bahsetmek terör suçu olmuş. Bu isimle bize dersler veriliyor" dedi.
İddianamede 2011'de Özgür Sağlık Öğrencileri (ÖSÖ)'yü kurduğu iddia edilen Ahmet Karer Yurtdaş ise o tarihte henüz lise öğrencisi olduğunu, dolayısıyla üniversite içerisinde topluluk kurmasının imkansız olduğunu söyledi. İddianamenin "özensiz" olduğunu belirten Yurtdaş, her sorguda kendilerine sorulan "komite" kelimesinin de okulda gördükleri ders sistemi olduğunu belirtti.

PİKNİK İÇİN PARA TOPLADIK
İddianamede "örgütün mali işler sorumlusu" olarak gösterilen Ankara Üniversitesi 6. sınıf öğrencisi olan Özgür Bakan, piknik yapmayı planladıklarını, bunun için para topladığını ve daha sonra bu paraları pikniğe gittikleri Çubuk Karagöller'de harcadıklarını anlattı. Mehmet Budak da "mali sorumlu" olmadığını, Bakan'la ev arkadaşları olduklarını ve aralarındaki tek mali ilişkinin "ev kirası olduğunu" söyledi.

MAJEZİK YASAĞI
Duruşma sırasında sanık avukatları müvekkillerinin baş ağrısı çektikleri gerekçesiyle mazejik isimli ağrı kesici ilacı vermek için izin istedi.  Mahkeme Başkanı, jandarma görevlisine, söz konusu ilacı verilmesinde herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığını sordu. Jandarma görevlisinin bu konuda yetkilerinin bulunmadığını, ancak sanıkların bir sağlık kurumuna sevkinin mümkün olabileceğini belirtti. Avukatlar salonda çok sayıda uzman hekim bulunduğunu, ilacı inceleyebilecekleri önerisinde bulundu. Ancak Mahkeme Başkanı hem ilacın inceleme önerisi hem de öğrencilere ilaç verilmesi talebini reddetti.

6 AY SONRA ÖZGÜRLÜK
Sanık ve avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti 6 aydır Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan 13 tıp öğrencisinin tahliyesine karar verdi. Bu karar duruşmayı izleyenler tarafından alkışlarla karşılandı.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder