23 Aralık 2012 Pazar

"NASIL OLSA ÖRGÜT BULURUZ" SORUŞTURMASI

ODTÜ'deki olayların ardından gözaltına alınan 10 öğrenci hakkında mahkemenin verdiği arama kararında, herhangi bir örgüt adı yer almadığı, savcılığın 21 Aralık'ta yapılan aramalarda ele geçirilen kitap, dergi, kartpostal, afişlerden yola çıkarak, öğrencilere, "MLKP, DHKP-C DSİH, DEV-Yol" gibi örgütleri sorduğu ortaya çıktı.

Çin'den gönderilen Göktürk-2 uydusu için ODTÜ'de yapılan tören sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan Can Kaya, Güven Kazım Altunkaya, Bedirhan Şen, Cem Dursun, Sercan Çınar, Batuhan Uluergüven, Mert Atmaca, Mustafa Bozkurt, Hasan Koç, İlhan Aslan, Tayfun Yıldırım, Pınar Ünal, geceyi Emniyet'te geçirdikten sonra dün sabah saatlerinde Adliye'ye getirildi.

KİTAPLARDAN ÖRGÜT ADI SORULDU
Savcılığın, 20 Aralık'ta TMK'nın 10. maddesiyle görevli 1 Nolu Hakimlikten aldığı arama kararına göre, ODTÜ'de yaşananlar detaylı bir şekilde anlatıldıktan sonra herhangi bir örgüt adı verilmeksizin, bir defaya mahsus olmak üzere fotoğraflardan kimlikleri belirlenen öğrencilerin evlerinde arama yapılması ve örgütsel dokümanlarla suç olabileceği değerlendirilen eşyalara el konulmasının istendiği ortaya çıktı. Aramalarda ele geçirilen kitap, dergi, broşür, afiş ve benzeri delillerden yola çıkan savcılık, adliyedeki sorgu sırasında öğrencilere, "MLKP, DHKP-C DSİH, DEV-Yol" gibi örgütlere üye olup olmadıklarını sordu.

AMAÇLARI SORULDU
Öğrencilere "Nerede öğrenim görmektesiniz? ODTÜ'deki eyleme gelin talimatını kimden aldınız? ODTÜ'ye kimlerle ne maksatla geldiniz? ODTÜ'de yapılan protesto eylemine kim veya kimin talimatıyla katıldınız? Organize şekilde toplanarak kanunsuz toplantı ve gösteri yapan kolluk güçleriyle çatışan yol üzerine çöp konteynırı ve inşaat  malzemelerinden barikat kurup ateş yakan kamu binalarına ve barikatlara ait ATM'lere zarar veren güvenlik güçlerine karşı taşlı sopalı ve şişeli saldırıda bulunan grup içerisinde bulunmanızın, çöp konteynırlarını devirerek yolu trafiğe kapatmanızın ve yüzünüzü atkı ile kapatmanızın amacı nedir? Sizinle birlikte eyleme kimler katılmıştır? Örgütsel bağlamda atılan sloganlara niçin eşlik ettiniz?" soruları da yöneltildi.

"BAŞBAKANI PROTESTO ETTİK"
Öğrenciler sorulan sorulara "Biz Başbakan'ı protesto etmek için oradaydık. Yürümeye başladığımızda polisler üzerimize gaz bombası atmaya başladı. Biz demokratik hakkımızı kullandık. Polis bize saldırdı. Biz polise saldırmadık" dediler. Delil olarak toplanan kitap ve dergilerin ise "kitapçılardan satın alınabilen kitaplar olduklarını" belirttiler.

"UZUN EŞEK" DOSYADA
Öğrencilere ifadelerinde ODTÜ'deki protesto dışında katıldıkları başka eylemeler de soruldu. Cem Dursun'a 4+4+4 eğitim sistemi protestosu 15 Eylül'de yapılan mitingi, "eyleme kimin talimatıyla katıldığı ve örgütsel bir simge olduğu değerlendirilen kırmızı flamayı neden taşıdığı " sorulurken, Batuhan Uluergüven'e parasız eğitimi protesto ettiği için tutuklanan Gülşah Işıklı ve Meral Dönmez için yapılan eyleme neden katıldığı sorusu yöneltildi.  Güven Kazım Altunkaya'nın da geçen sene ODTÜ'de yapılan "Baş kaldırıyoruz" eylemine katılması ile 2010'da yine ODTÜ'de yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısına Başbakan'ın katılmasını protesto etmesi ve polisin kurduğu barikatın önünde "uzun eşek" ve "birdirbir" oynaması delil olarak soruşturma dosyasına konuldu.

FOTOĞRAFTAN TEŞHİS
Fotoğraflardan teşhis edilen öğrenciler hakkında "yüzlerini kapatmak suretiyle güvenlik güçlerine saldıran grubun içinde" oldukları belirtilerek öğrencilerin ten renkleri, sakallı olup olmadıkları, mont ve pantolonlarının renkleriyle tanımlanmaları dikkat çekti. Polisler, Mert Atmaca'nın evinde yapılan aramalarda buldukları "yeşil renkli mont"a olaylar sırasında Atmaca'nın üzerinde olan mont olduğunu iddia ederek "delil" olarak el koydu.

DELİL : "AJİTE AMAÇLI KİTAP"
Polisler ev aramalarında "delil" olarak topladıkları eşyalar hakkında öğrencilere "Yapılan aramalarda elde edilen ve örgütsel olduğu değerlendirilen dergi kitap kartpostal ve afişleri nereden ne şekilde temin ettiniz?" diye sordu. Delil olarak alınan, "Devrimci öğretmen" isimli kitapçık için  "Ajite amaçlı hazırlanmış örgütsel içerikli kitapçık olduğu anlaşılmıştır" denilmesi dikkat çekti. Evlerden toplanan "deliller" ise şöyle : 
-"Kendimi Türkiye'nin bağımsızlığına armağan etmekten onur duyuyorum Deniz Gezmiş" yazılı poster
- Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Alan, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya fotoğrafları
- Nihat Behram'ın Darağaçında Üç Fidan isimli kitabı 
- Lenin resminin olduğu üzerinde Ekim Devrim'i yazan kartpostal
- "Che Guevara" resminin olduğu "Özgür lise" yazan afiş
- Savaşçının Türküsü adlı kitap
- Çiçeğin Gözü Yıldızlardaydı isimli kitap
- İşçi Gazetesi isimli gazete
- Ankara Barosu amblemli Özgür Lise ibarelerinin yer aldığı 1'den 19'da kadar numaralandırılan ajanda
- Mahir Çayan'ın Teorik yazıları ve Bütün Yazılar Mahir Çayan isimli kitaplar 
- Lenin'in  Ne Yapmalı isimli kitabı
- Yürüyüş dergisi
- İMF'ye Açlığa ve Zulme Karşı Çözüm Bağımsız Demokratik Türkiye İçin Halk Anayasası Taslağı kitabı
- Boguslavski Kapuşin Rakitov'un Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Abecesi isimli kitabı

MARKSİST/LENİNİST BÖLÜCÜ/AYRILIKÇI
Emniyet fezlekesinde ODTÜ'deki olaylar şöyle anlatıldı: 
"Uydunun fırlatışını izlemek amacıyla Sayın Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Bakanlar ve bürokratların katıldığı bir program düzenlenmiştir. Program öncesinde yapılan istihbarat çalışmasında başta Dev-Yol Devrimci Gençlik  örgütünün açık olan yapılanması Öğrenci Kolektifleri olmak üzere diğer sol/bölücü terör örgütlerinin gençlik yapılanmalarında faaliyet gösteren şahısların yer aldığı Marksist/Leninist Bölücü/Ayrılıkçı görüşe müzahir kitle tarafından ODTÜ içerisinde toplanarak Sn. Başbakan ve protokol üyelerinin protesto edileceğinin anlaşılması üzerine kolluk kuvveti olarak kamu güvenliği adına gerekli önleyici tedbirler alınmıştır. Fen Edebiyat Fizik Bölümü önünde 'Bilim Sanat Emperyalist Savaş Çığırtkanı Tayip ODTÜ'den defol' ibareli pankart arkasında toplanan yaklaşık 500 kişilik öğrenci grubu 'Kahrolsun ABD uşakları -Emperyalistler işbirlikçiler 6. filo'yu unutmadık- Yaşasın devrim ve sosyalizm - Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak' şeklinde slogan atarak güvenlik güçleri tarafından oluşturulan barikata kadar yürüyüş gerçekleştirmiş güvenlik güçlerinin tüm ikazlarına rağmen dağılmayan grup tanınmamak için yüzlerinin bir kısmını kapatarak taş, sopa ve sapanla saldırmaları üzerine güvenlik güçleri tarafından polise müdahale edilmiştir."
(Çınar ÖZER)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder