7 Kasım 2012 Çarşamba

HALK SAĞLIĞI TOPLULUĞU TERÖR ÖRGÜTÜ OLDU DELİL: "NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ İÇİN ÇOK SES TEK YÜREK" MİTİNGİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün,  "Bu çocukları kaybetmeyelim. Konunun takipçisi olacağım" dediği, KCK operasyonları kapsamında tutuklanan, aralarında Hacettepe, Gazi ve Çapa Tıp Fakültesi öğrencilerinin de bulunduğu 13'ü tutuklu 43 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede Hacettepe Üniversitesi'nde dekanın bilgisi dahilinde kurulan HASAT'ın (Halk Sağlığı Topluluğu) örgüt bağlantılı olduğu belirtildi. İddiaya delil olarak ise, "Nitelikli Sağlık Hizmeti İçin Çok Ses Tek Yürek” mitingine katılmaları, Diyarbakır Tabip Odası öncülüğünde Diyarbakır'da Mezopotamya Sosyal Forumu'nda toplantı yapmaları sayıldı.

Türkiye genelinde 6 Haziran günü yapılan KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgusundan sonra tutuklanan tıp öğrencileri ile ilgili TMK'nın (Terörle Mücadele Kanunu) 10. maddesiyle görevlendirilen savcı Sadık Bayındır şüpheliler hakkında  “örgüt üyesi olmak ve örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçlarından iddianame hazırladı. Ankara 13. Bölge Ağır Ceza Mahkemesi'nin de kabul ettiği iddianamede şüpheliler için, Hacettepe'de dekanın bilgisi dahilinde kurulan ve toplantılar için üniversitede oda tahsis edilen Halk Sağlığı Topluluğu (HASAT) bünyesinde KCK Yürütme Konseyi'yle bağlantılı örgütsel eylem ve etkinlikler yaptıkları iddia edildi. 43 kişiye 15 yıla kadar değişen hapis istemiyle dava açıldı.

ÖZGÜR SAĞLIK ÖĞRENCİLERİ ÖRGÜTÜ
Şüphelilerin, örgütünün sosyal alan yapılanması Özgür Sağlık Öğrencileri'nde (ÖSÖ) faaliyette bulundukları, bu doğrultuda Hacettepe'de kurulan HASAT'a bağlı etkinlikler yaptıkları anlatılan iddianamede, bu etkinlikler kapsamında, Ankara'da yapılan “Nitelikli Sağlık Hizmeti İçin Çok Ses Tek Yürek” mitingine katılmaları, Kürtçe pankart açarak Kürtçe slogan attmaları, Hernepeş şarkısını söylemaleri, Diyarbakır Tabip Odası öncülüğünde Diyarbakır'da Mezopotamya Sosyal Forumu adı altında toplantı düzenlemeleri de delil oldu.

DEKAN İZİNLİ TOPLANTI
İddianamede şüphelilerin ifadelerine de yer verildi. İddianameye, ÖSÖ ve HASAT adına örgütsel faaliyetlerde bulunduklarını kabul etmeyen Tıp Fakültesi'nde okuyan öğrencilerden  Ahmet Demirel'in, HASAT'ın üniversite bünyesinde yönetimin bilgisi dahilinde kurulduğunu, danışman hocalarının bulunduğunu söylediği, Perişan Akan'ın, HASAT'ın başında Doç. Çağrı Temuçin olduğunu, Mustafa Akın, HASAT toplantılarında sağlık dışında bir gündeme tanık olmadığını söylediği, Hakan Altındağ da, “ÖSÖ'yü ilk kez duyuyorum. HASAT'ın, dekanların izniyle kurulduğunu biliyorum. HASAT'ın, okulda dekanlığın tahsis etmiş olduğu odası vardır” dediği ifadeleri yazıldı. İstanbul Çapa Tıp öğrencisi Fırat Kaya da Ankara'da kurulan HASAT adına eylemlerde bulunmakla suçlandı.

SAĞLIK TARAMALARI SORULDU
Savcılık sorgusunda öğrencilere, Hacettepe Üniversitesi'nde fakülte dekanlığına bağlı olan HASAT (Halk Sağlığı Topluluğu) klübünü ne amaçla kurdukları, SES'in (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) düzenlediği ücretsiz sağlık taramasını hangi amaçla yaptıkları gibi soruların yanı sıra SES ve Türk Tabipler Birliği'nin düzenlediği eylemlere neden katıldıkları, hükümetin sağlık alanında yaptığı hizmetin önüne geçmek için mi toplantı yaptıkları soruldu.  Öğrencilerin kendi aralarında düzenledikleri piknik organizasyonu için 500 TL toplayan arkadaşlarının da örgütün mali sorumlusu olduğu iddia edildi.

MEZUN OLAMADILAR
-Üniversite sınavına girdiği dönemde Türkiye 50.si olarak Hacettepe İngilizce Tıp bölümünü kazanan ve şu an 6. sınıf öğrencisi olan Mustafa Karakut, intörnlüğünü tamamlayamadığı için mezun olamadı.
-Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencisi Ahmet Demirel ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencisi Birhat Şimşek, Acil Tıp Anabilim Dalı stajı yapmaları gereken dönemde tutuklu bulundukları için mezun olamadı.
-Hacettepe Tıp Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi olan Tuncay Gökçen ve Recep Kar, farmakoloji stajına gidemedi.
-Hacettepe Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencisi Mustafa Akın intörn olarak 6. Sınıfa başlayacaktı.
(Çınar ÖZER)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder