15 Ocak 2013 Salı

12 EYLÜL DAVASI SANIĞI TAHSİN ŞAHİNKAYA MAHKEMEDE İFADE VERMEMEK İÇİN GATA'YA YATMIŞ!!


12 Eylül davasında sağlık sorunları nedeniyle mahkemeye gelemeyen ve telekonferans sistemiyle GATA Haydarpaşa Hastanesi'ndeki yatağından ifadesi alınan Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın o sırada "yatarak" değil, "ayakta" tedavi gördüğü anlaşıldı. Bu durum mahkemeye ulaşan, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı'nın 31 Ekim 2012 tarihli yazısıyla ortaya çıktı.

İKİ HASTANEYE TELEKONFERANS SİSTEMİ KURULDU
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı 12 Eylül davasında iki sanık sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya gelmemişlerdi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında "duruşmaya getirilmesi halinde hayati tehlikesinin bulunup bulunmayacağına ilişkin araştırma hastanesinden rapor alınmasına" karar vermiş, Şahinkaya için Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi'nin raporunda, "2 Ağustos 2012 tarihli sağlık kurulumuz toplantısında hastanın mevcut kronik hastalıkları ve onların yaratabileceği riskler nedeniyle, yaşı da gözönüne alınarak doktor ve sağlık ekipmanı ile gelerek/getirilerek ifade vermesi durumunda sağlığı yönünden hayati tehlikenin oluşup oluşmayacağının öngörülemeyeceği kanaatine oy birliği ile varılmıştır" denilmişti. Bunun üzerine mahkeme Evren  ve Şahinkaya'nın tedavi gördükleri hastanede telekonferans sistemiyle ifadelerinin alınmasına karar vermiş, Evren için Ankara GATA'da, Şahinkaya için de İstanbul GATA'da telefonferans sistemi kurulmuştu. Geçen yıl 20-22 Kasım tarihlerinde yapılan duruşmada Evren ve Şahinkaya hastanede yatar vaziyette telekonferansla duruşmaya bağlanarak, ifade vermişlerdi.  
Ancak mahkemeye ulaşan bir belge, o tarihte Şahinkaya'nın GATA Haydarpaşa Hastanesi'nde "yatarak" değil "ayakta" tedavi gördüğünü ortaya koydu. Bu durum Şahinkaya'nın ifade için duruşma tarihlerinde hastaneye yattığını ortaya koydu.

İŞTE O BELGE
Mahkeme, Kasım ayındaki duruşma öncesinde Şahinkaya'nın telekoferans sistemiyle ifade vermesi için İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazdı. İstanbul mahkemesi de, Ankara'nın bu talebini 1 Ekim 2012'de Şahinkaya'nın tedavi gördüğü belirtilen GATA Haydarpaşa Eğitim Hastenesi Komutanlığı'na iletti. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanı Tümgeneral Tarık Özkut tarafından, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ve emekli Komutanın o tarihlerde hastanede yatmadığını ortaya koyan yazıda şöyle denildi:
"Mahkemenize ait yazı ile halen hastanemizde tedavi gördüğü belirtilen sanık Ali Tahsin Şahinkaya'nın, ilgili kanun maddeleri uyarınca görüntü ve sesli iletişim tekniği kullanılarak ifadesinin alınacağı bildirilmiştir. Adı geçen şahsın tedavisi ayakta devam etmekte olup hastanemizde yatmamaktadır. Ancak yukarıda belirtilen işlemlerin yapılabilmesi için gerekli her türlü kolaylık sağlanacaktır."
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder