19 Ocak 2013 Cumartesi

3 BİN ÜYELİ ÇHD VE HALKIN HUKUK BÜROSU ŞÜPHELİ


Polis şiddetine uğrayan vatandaşlar için "Alo Polis İmdat" hattını kuran ve "olağan şüpheliler" adı altında eğitim seminerleri veren 3 bin üyeli ÇHD (Çağdaş Hukukçular Derneği) avukatları ile Halkın Hukuk Bürosu'nda avukatlar, DHKP-C üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alındı. İstanbul 2 Nolu Özgürlük Hakimi tarafından verilen arama ve el koyma kararında, avukatların isimleri yerine sadece arama yapılacak yerlerin yazılı olması dikkat çekti. CHP Milletvekili İlhan Cihaner, "Arama kararında dernek merkezinin ne gerekçeyle arandığına yönelik bir gerekçe yok. Kişilere yönelik ise onların adreslerinde arama yapılması gerekir, derneğin ayrı bir tüzel kişiliği vardır" dedi.

7 İLDE EŞZAMANLI OPERASYON
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin 7 ilde 16 avukat hakkında verdiği gözaltı talimatı doğrultusunda, Ankara'da sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD Ankara Şube Yöneticisi Betül Vangölü Kozağaçlı ve Özgür Yılmaz için operasyon düzenledi ve ÇHD Genel Merkezi, Ankara Şubesi ve avukatların ortak bürosunu baskın yaptı.

BAŞKAN YURTDIŞINDA
Operasyon kapsamında ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı kısa süre önce bir seminere katılmak amacıyla Lübnan'a gittiği dönemde operasyonun gerçekleştirilmesi dikkati çekti. Kozağaçlı, en kısa sürede Türkiye'ye döneceğini belirtirken, operasyonun son dönemde ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu'nun yürüttüğü faaliyetlerle ilgili olduğunu söyledi. Avukat Yılmaz da şehir dışında olduğu için gözaltına alınamadı. Betül Kozağaçlı ise gözaltına alındı ve evinde arama yapıldı.

ŞÜPHELİ HALKIN HUKUK BÜROSU
Önceki gün verilen arama kararı doğrultusunda TMK’nın (Terörle Mücadele Kanunu) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Başer, Selçuk Kozağaçlı, eşi Betül Vangölü Kozağaçlı ve Yılmaz da arasında bulunduğu bir grup avukatların çalıştığı Halkın Hukuk Bürosu'nda da arama yapılmak istedi. İstanbul 2 Nolu Özgürlük Hakimi tarafından bu adrese ilişkin olarak verilen arama kararında herhangi bir şüpheli ismi yer almaması, avukatlar ve savcı arasında tartışmaya neden oldu. Avukatlar, arama kararındaki şüpheli kısmında avukat isimleri yerine büronun adının yazılı olduğunu, bu nedenle arama yapılamayacağını söylediler. Bunun üzerine savcı arama yapamadan büronun kapısından geri döndü. Akşam saatlerinde yeniden gelen savcı büroda arama yaptı.

BELGELERE EL KONULMADI
TMK’nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Şahin de, saat 10.30 sıralarında ÇHD Genel Merkezi'nde arama yaptı. Buradaki arama kararında aranacak kişiler ve adresler kısmında ise "ÇHD Genel Merkezi ve ÇHD Ankara Şubesi'nde (özellikle Selçuk Kozağaçlı, Oya Aslan ve Betül Vangölü Kozağaçlı isimli şahısların kullanımında olabilecek yerler)" denildiği ortaya çıktı. Aramalar sırasında 6 baro temsilcisi hazır bulundu. Arama sırasında herhangi bir belgeye el konulmazken, bilgisayar imajları avukatlara temin ettirilen bir hard disk vasıtasıyla alındı

GECE VAKTİ ARAMA İZNİ
Kararlarda ayrıca şüphelilerin ev ve işyerlerinde "Gece vakti" arama yapılabileceği de belirtildi.  CMK'nın aramayı düzenleyen 118. maddesine göre gece vakti arama kararı "ancak suçüstü veya gecikmesinde sakınca bulunan haller ile yakalanmış veya gözaltına alınmış olup da firar eden kişi veya tutuklu veya hükümlünün tekrar yakalanması amacıyla yapılan aramalar" için verilebiliyor.

ARAMALARA TEPKİ
Arama işlemeleri devam ederken CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeleri, avukatlar, İHD, TİHV, KESK genel merkeze geldi. Cihaner, arama kararına ilişkin, "Dernek merkezinin ne gerekçeyle arandığına yönelik bir gerekçe yok. Kişilere yönelik ise onların adreslerinde arama yapılması gerekir. Derneğin ayrı bir tüzel kişiliği vardır. Kişilere yönelik bir örgüt üyeliği suçlaması var ama dernekle bağı yok oraya bir de dernek adresi yazılmış" diye konuştu. BDP'li Beştaş da, "İktidar, hiçbir muhalif sesin itirazını kabul etmemektedir ve her itirazı böyle kriminal bir şekilde gözaltılarla, gece operasyonlarıyla bastırmaya çalışmaktadır. Bununla verilmek istenen mesaj kimsenin hukuk güvenliğinin olmadığıdır aslında" dedi.

"GERİ ADIM YOK"
ÇHD Ankara Şubesi, gözaltına alınan meslektaşları için yaptıkları basın açılmasında, savunmaya yönelik devlet terörün devam ettiğini vurgulayarak, "Savunma görevini yapan avukatlar eşi benzeri görülmemiş saldırılarla karşı karşıyalar. Üye ve yöneticilerimiz hakkında yakalama kararı çıkaran, ÇHD binalarını, büroları ve evleri  talan eden devlet şunu çok iyi bilmelidir ki, biz bu saldırı ile ilk kez karşılaşmadık. ÇHD bu tür saldıralar karşısında asla geri adım atmayacaktır. ÇHD yoksulların, ezilenlerin Kürtlerin, devrimcilerin avukatlığını yapmaya devam edecektir" dedi.

"OLAĞAN ŞÜPHELİLER"
Operasyonda gözaltına alınan avukatlar, "Olağan Şüpheliler" adı altında insanlara  gözaltına alındığında haklarının neler olduğunu ve nelerle karşılaşabilecekleri hakkında seminer düzenleyen, polis şiddetine karşı "İmdat Polis" hattını kuran isimler olması bakımından da dikkat çekti.
Ayrıca avukatlar, Hayata Dönüş Operasyonu davası, Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde, Festus Okey’in Beyoğlu Polis Merkezi’nde öldürülmesi davaları, Parasız eğitim için pankart açıp tutuklanan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer’in yargılaması, cezaevinde kansere yakalanan Güler Zere’nin serbest bırakılması, Uğur Kantar'ın askerde işkence sonucu ölümü davası, Metin Lokumcu'nun öldüğü Hopa olaylarıyla ilgili açılan davalar gibi pek çok davaya da bakıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder