22 Ocak 2013 Salı

SEVDA SONAY CİNAYETİ DAVASI "HASTANE CEZASIYLA" BİTTİ


Ankara'da bir yıl önce eşi Sevda Sonay'ı 9 yerinden bıçaklayarak öldüren Haydar Ali Sonay'ın ,"tasarlayarak adam öldürmek" suçundan 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davaya dün devam edildi. Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da müdafi olduğu davanın 9. duruşmasında Sonay'ın İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nun gönderdiği rapor doğrultusunda akıl sağlığının yerinde olmadığına karar veren mahkeme, Sonay hakkında ceza tedbirinin yer olmadığına, hakkında koruma ve tedavi amaçlı güvenlik tedbiri alınmasına ve hastanede tedavi ettirilmesine karar verdi.

YILLARCA ŞİDDET GÖRDÜ
Sevda Sonay, kocası Ali Sonay’dan evliliği boyunca şiddet görüyordu. Biçki dikiş mezunu olan ve evlenmeden önce çalışan Sevda Sonay, eşi istemediği için  işinden ayrıldı. Sonay, kocasından izinsiz dışarı da çıkamıyordu. Ali Sonay'ın çiftin yanlarında kalan 17 yaşındaki yeğeni bütün olanlara şahitti. Ancak bu duruma rağmen Haydar Ali Sonay eşinin kendisini aldattığını düşündü.
Haydar Ali Sonay 10 Şubat 2012 günü, kahvaltı hazırladı ve yeğenini ve eşini 07.30 sıralarında uyandırdı. Eşinin banyo yapmasını isteyen Haydar Ali Sonay, iş yerinden getirdiği kamerayla da yeğenini çekmeye başladı. Yeğenine, eşinin dışarıya çıkıp çıkmadığını, kimseyle görüşüp görüşmediğini sordu. Eşinin kendisini aldattığını düşünen Haydar Ali Sonay, yeğenini de eşine yardım etmekle suçladı. Sonra da yeğenine çocukları odaya götürmesini söyledi. Odaya giren yeğeni bir süre sonra yengesinin bağırışlarını duydu. Salonun kapısını açmaya çalışsada kapı kilitlendiği için başarılı olmadı. Kapıyı çok sonra açabilen Sonay'ın yeğeni,  yengesini kanlar içinde yerde buldu. Haydar Ali Sonay eşini 9 yerinden bıçaklamıştı. Bağırışmalar nedeniyle komşuların aradığı polis eve geldiğinde Sevda Sonay ölmüştü.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETLE YARGILANDI
Haydar Ali Sonay ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngören "tasarlayarak adam öldürme" suçundan Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. Sonay,  ifadelerinde "Beni aldattığı için öldürdüm" demekle yetindi. Sonay eşinin görüştüğünü iddia ettiği kişinin telefon numarasını söyledi, ancak ne telefon kayıtlarında böyle bir görüşme vardı ne de telefon sahibi Sevda Sonay'ı tanıyordu. Bu sırada mahkeme, Sonay hakkında akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor istedi. İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nun 17 Aralık 2012'de gönderdiği raporda "Sonay'ın akıl sağlığının yerinde olmadığını" belirtildi.

"YENİDEN RAPOR ALINSIN"
Davanın 9. duruşması dün görüldü. Duruşmada ailenin avukatı avukat Evin Konuk, Psikiyatri doktoru Yenier Duman ile görüştüğünü belirterek, doktorun, raporda somut olayın değerlendirilmediği ve raporun içeriğinin zayıf olduğunu belirttiğini söyledi. Konuk, Sonay'ın uzunca bir süre kamu kurumunda silahlı güvenlik görevlisi olarak çalıştığını belirterek, "Eğer akıl sağlığı yerinde değilse iş yerinde de hezeyanlar yaşaması gerekirdi. Bu nedenle önce iş yerindeki sicil dosyasını istiyoruz. Ayrıca yeniden rapor alınmasını istiyoruz. Bu rapor doğru olsa bile sanığın aldatmayla ilgili hezeyanı olduğu belirtilmişti. Ancak sanık karısı aldattığı için değil boşanmayla ilgili öldürmüştür. Bu durum cezai ehliyetini ortadan kaldırmaz" dedi.
Bakanlık avukatı Birsel Kurt raporun yeterli olmadığını ve raporu kesinlikle kabul etmediklerini belirterek, “Sanığın eşini kasten öldürmek suçunu işlediği bizce sabittir. Bu suçtan cezalandırılmasın” dedi.

"BEN AKIL HASTASI DEĞİLİM"
Duruşma savcısı İsmail Kırışık mütalaasında, sanığın suçu maruz kaldığı akıl hastalığı nedeniyle işlediğini, suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamadığını, bu nedenle ceza verilmesine yer olmadığını belirterek, akıl hastasına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanması talep etti. Sanık Sonay ise son söz olarak, "Benim akli dengem yerindedir , ben akıl hastası değilim, çok pişmanım" demekle yetindi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETTEN TEDAVİYE
Mahkeme, tekrar rapor alınmasını istemini oy birliğiyle reddetti. Sanığın akıl hastası olduğunun anlaşıldığını belirten mahkeme, sanık hakkında koruma ve tedavi amaçlı güvenlik tedbiri alınmasına ve yüksek güvenlikli bir sağlık kurumunda tedavi altına alınmasına da karar verdi. Sağlık tedbirinin sağlık kurulunca düzenlenecek raporda toplum açısından tehlikesinin ortadan kalktığı veya önemli derecede azaldığı şeklindeki rapor düzenlendiğinde yeniden mahkeme kararı ile serbest bırakılmasına karar verildi.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder