24 Ocak 2013 Perşembe

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ AVUKATLARINA AĞIR CEZA


Son günlerde ÇHD (Çağdaş Hukukçular Derneği) avukatlarına "örgüt üyelisi olmak" suçlamasıyla başlatılan soruşturmanın yankıları sürerken, İHD (İnsan Hakları Derneği) üyesi 4 avukatın yargılandığı "örgüt üyeliği" davasından karar çıktı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına sanık olan avukat Halil İbrahim Vargün ve Hasan Anlar katılırken, meslektaşlarını savunmak için yaklaşık 50 avukat duruşmada hazır bulundu. Sanık avukatlarından Öztürk Türkdoğan, TMK'nın 10. maddesiyle görevli mahkemelerin Anayasaya aykırı olduğu iddiasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nde bulunan davanın bekletici mesele yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, söz konusu talebi, hukuki menfaat bulunmadığı gerekçesiyle reddederek, duruşmaya devam etti.

ADALET HERKESE LAZIM
Sanık avukat Hasan Anlar mahkemede son söz olarak, soruşturma aşamasında hakkında 36 kere dinleme kararı verildiğini ve telefonun dinlendiğini belirtti ve yapılan ev ve iş yeri aramalarında hard disklerinin imajı alınmadan el konulduğunu söyledi. Anlar, "Biz bu güne kadar adaleti mahkemenizden istedik zira mahkemede görev yapan insanlardan adalet istemedik. Bu itibarla mahkemenizin adaletli bir karar vereceği inancındayım" dedi. Avukat Halil İbrahim Vargün de, "Adalet bir gün herkese lazım olacağı inancındayım. Bu soruşturmayı yapan savcıdan, mahkemeye bakan hakim, soruşturmada görev alan baskıcı polisler dahil bir gün adalet isteyebilir. Ve o gün her zaman olduğu gibi biz avukatları yanlarında bulacaklar" dedi.

AVUKATLARA ÜYELİK CEZASI
Son sözlerin ardından mahkeme kararını açıkladı. Sanık avukatlardan İHD Ankara Şube Başkanı Halil İbrahim Vargün, İHD MYK üyesi Hasan Anlar ile İHD üyesi Murat Vargün'ün, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6'şar yıl 3'er ay, İHD Ankara Şube eski başkanı avukat Filiz Kalaycı'yı aynı suçtan 7 yıl 6 ay ve kapatılan DTP'nin PM üyesi sanık Nedim Taş'ın da 10 yıl 6 ay hapse mahkum edildiğini açıkladı. Mahkeme, sanıkların, TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen "etkin pişmanlık" hükümlerinden de yararlandırılmasına yer olmadığına karar verdi.

HUKUK GÜVENLİĞİ KALMADI
Kararın ardından İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Bu avukatlar insan hakları savunuculuğu kapsamında eylemelere katılmışlardır. Bunlara ilişkin inandırıcı nesnel kanıtlar ortaya konulmadan cezalar verildi. Geçen hafta ÇHD avukatlarına, şimdi de 4 avukat arkadaşımıza üyelik iddiasıyla bu cezalar veriliyor. Kimsenin hukuk güvenliği kalmamıştır. ülke totaliter ve polis devletine gidiyor" diyerek karara tepki gösterdi.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder