21 Temmuz 2013 Pazar

"4 ÖRGÜT DAVASI"NDAN KARAR ÇIKTI - NASIL BAŞLADIYSA ÖYLE BİTTİ

20 Ocak 2011 günü "karşıt görüşlü öğrencilere yönelik eylem planladıkları" iddiasıyla sol görüşlü 5 öğrenci Demetevler Parkı'nda  gözaltına alındı. Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Didem Ezgi Serap ile Ankara Üniversitesi öğrencileri Uğurcan Soybelli, Yusufcan Yıldırım, Ali Haydar Yıldız ve Rıdvan Akbaş'a “Yasadışı Bölücü PKK /Kongra-Gel, MKP (Maoist Komünist Partisi), DHKP/C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi), TKEP/L (Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist) isimli anayasal düzene yönelik yıkıcı faaliyetlerde bulunan terör örgütleri üyesi olmak, halkta devlete karşı kin, nefret ve isyan hissi uyandıracak şiddet veya diğer terör yöntemlerine başvurmayı teşvik edecek şekilde eylem ve faaliyetlerde bulunmak, terör örgütlerinin amaç/hedefleri doğrultusunda keşif/istihbarat çalışmaları yürütmek, terör örgütleri adına kitlesel şiddet eylemleri organize etmek ve bu eylemlere katılmak, yasak yayın bulundurmak” suçlamaları yöneltildi. Ancak hangi öğrencinin hangi örgüte üye olduğu belirtilmeyince dava kamuoyunda "4 örgüt davası" olarak anıldı.

4 ÖRGÜTÜN DELİLLERİ
İddianamede bu suçlamalara "delil" olarak, "Deniz Gezmiş posteri, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan'ın ölüm yıldönümleri için hazırlanmış 'Anmaya çağrı' başlıklı 12 adet bildiri, 'Politik özgürlük kazanılmadan Akademik özgürlük kazanılmaz' yazılı pankart" ve "Kürt halkı yalnız değildir" yazılı afiş gösterildi.

1 DAKİKADA 3 AYRI YERDE
Bu delillerin dışında iddianamede, öğrencilerin YÖK eylemine katılmaları "örgüt propagandası" sayılırken, Yusufcan Yıldırım'ın üyesi olduğu Mart Kültür Sanat Derneği'ne ait su faturası da örgüt delili olarak değerlendirildi.
Ali Haydar Yıldız'ın kaldığı yurtta yapılan aramada 15 adet kitap isminin yer aldığı bir kitap listesi bulundu ve listede de yer alan 3 kitap hakkında toplatma kararı bulunduğu gerekçesiyle, okuma listesi "örgüt üyeliği" suçlamasına delil sayıldı.
Didem Ezgi Serap'ın ise  polis tutanaklarında 1 dakika içinde 3 farklı yerde kameralar tarafından görüntülendiği belirtildi. Bu iddiaya göre Serap, 17.03'te Sıhhıye metro durağında, 17.04'te Beşevler metro durağının iki farklı yerinde görüntülendi. Serap için ayrıca o gün karşıt görüşlü öğrencileri de takip ettiği ve 16.30'da planlanan eylemi yapmak için hazırlandığı da iddia edildi.

HALA ÖRGÜT BELLİ DEĞİL
11 ay iddianamenin yazılmasını bekleyen ve bu süre içinde tutuklu kalan öğrenciler, 7 Aralık 2011'de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada serbest bırakıldı. Yargılamaları süren ve neredeyse her duruşmaya katılan öğrenciler hakkında mahkeme önceki gün karar verdi.
Önceki gün çıkan kararda, Uğurcan Soybelli ve Didem Ezgi Serap hakkında hangi örgüte üye oldukları tutanağa yazılmadan "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 8'er yıl ve "ruhsatsız bıçak taşımak" suçundan 13 ay 10'ar gün hapis ile 3200 TL para cezasına hükmedildi.  Yusufcan Yıldırım ise hangi örgüte yardım ettiği belirtilemeden "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasıyla cezalandırıldı. Yıldız ve Akbaş ise "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan beraat etti.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder