21 Temmuz 2013 Pazar

BERKİN ELVAN'IN DOSYASINDAN "TIK" YOK

-İstanbul Okmeydanı'ndaki Gezi eylemleri sırasında ekmek almaya giderken polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulan ve 36 gündür uyutulan 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın vurulmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada henüz ne tanık dinlendi ne de olay yerindeki güvenlik kameraları incelendi. Aksine Elvan'ın dosyası Gezi eylemleri süresi boyunca polis şiddetiyle ilgili savcılığa yapılan yüzlerce suç duyurusuyla birleştirildi.


16 Haziran günü Okmeydanı'ndaki Gezi eylemlerinde eylemcilere gaz bombasıyla yapılan müdahale sonucu, evinden ekmek almak için dışarı çıkan 14 yaşındaki Berkin Elvan ağır yaralandı. Gaz fişeğiyle başından vurulan Elvan, Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesinde kaldırıldı ve acil ameliyata alındı. Doktorların Elvan'ın beyine kan dolduğunu ve hayati tehlikenin olduğunu bildirdi.
Yaşam mücadelesi veren Elvan'ın durumu hala kritik. Daha önce boğazından açılan bir kanal ile beslenmesi sağlanan Elvan'ın artık birkaç gün önce karnından açılan bir kanal ile beslendiği belirtildi.

SUÇLAMA DEĞİŞTİRİLDİ
Ailenin avukatları polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Verilen dilekçede, "Kolluk görevlileri, hedef gözeterek ve 90 derecelik açıyla ateşledikleri gaz bombasıyla Berkin Elvan'ı öldürmeye teşebbüs etmişlerdir. 14 yaşında bir çocuğun kafatasında çökme ve beyin kanaması geçirmesine sebep olacak fiil, kamu düzeninin tesisi ile açıklanamayacağı gibi, yasal sınırlarda kalındığı da kesinlikle iddia edilemez" denildi ve o sırada görev yapan kolluk görevlileri ve amirlerinin belirlenerek, isim listesinin dosyaya getirtilmesi talep edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na "adam öldürmeye teşebbüs" suçundan sunulan dilekçe, "zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması" olarak işleme koydu.

BİRLEŞTİRMEYE İTİRAZ
Başlatılan soruşturmada savcılığın henüz olay yerini gören güvenlik kameralarının kayıtlarını incelemediği, ailenin avukatları tarafından isimleri savcılığa verilen tanıkları dinlenmediği öğrenilirken, dosya, Gezi eylemleri sırasında "polis şiddeti" ile ilgili yapılan diğer suç duyurularıyla birleştirildi. Bu duruma itiraz eden Elvan'ın avukatı Evrim Deniz Karatana savcılığa "dosyanın ayrılması" talebinde bulundu. Savcılığa sunulan dilekçede şöyle denildi:
“İnsan öldürmeye teşebbüs suçu yönünden yapılması beklenen soruşturmanın 31 Mayıs'ta başlayan Gezi Parkı olaylarına ilişkin tüm suç duyurularının birleştirilmesiyle tek dosyada yürütüldüğü bilgisini almış bulunmaktayız. Bu haliyle suç vasfı, olay yeri, olay tarihi anlamında hiçbir benzerlik taşımayan birçok soruşturma dosyasının birleştirilmesiyle etkin bir soruşturma yürütülemeyeceği açıktır. Bu nedenle mağdur Berkin Elvan’a yönelik 'kasten öldürmeye teşebbüs suçu' yönünden  soruşturma dosyasının bir an evvel ayrılarak, olay mahallindeki tüm işyeri güvenlik kameraları ile MOBESE kamera kayıtlarının getirtilerek, bilirkişiye inceleme yaptırtılmasına ve suç duyurusu dilekçesinde bildirdiğimiz şekilde, suçu işleyen görevli polis memuru ve talimatı veren amirin belirlenerek ifadelerinin alınması için derhal yakalanmalarına karar verilmesi gerekmektedir. Ayrıca suçun işlenişi bakımından maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için tanıklarımızın dinlenmesi de suçun açığa çıkması yönünden önem taşımaktadır."
(Çınar ÖZER)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder