18 Temmuz 2013 Perşembe

SAVCILIK DİLAN'IN DOSYASINI "GİZLEDİ"

-Gezi eylemleri sırasında günlerce yoğun bakımda kalan Dilan Dursun'un kafasından gaz fişeğiyle vurulmasıyla ilgili soruşturmada MOBESE görüntülerinin ve olayla ilgili olabilecek polislerin isimlerinin dosyaya girmesinin hemen ardından mahkeme "gizlilik kararı" aldı.

Ankara'da Gezi eylemleri sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün cenaze töreniyle ilgili eyleme katılan Dursun, Kolej meydanında Akrep'ten atıldığı iddia edilen gaz bombasıyla başından vuruldu. Dursun, günlerce yoğun bakımda kaldı. Dursun'un vurulmasıyla ilgili olay yeri incelemesi ise olaydan 5 gün sonra yapıldı. Bu nedenle Dilan'ın kafasına isabet eden gaz fişeği bulunamazken, olay yerinden kan lekeleri alındı.

GÖRÜNTÜLER VE İSİMLER SAVCIDA
Suç duyurusu üzerine savcılık, emniyete yazı yazarak Kolej'de olay yerini gören MOBESE kayıtları ile görevli olan polislerin isim listeleri ve telsiz kayıtlarını istedi. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, 8 Temmuz'da görevli polislerin isim listesi, 5 adet MOBESE kaydı, TRT kamerası görüntüleri ile telsiz kayıtlarını savcılığa gönderdi. MOBESE görüntülerinin çözümü için bilirkişi görevlendirmesi yapıldığı öğrenildi.

TANIKLAR "AKREP'TEN ATILDI" DEDİ
Tanık Ş.T, savcılıkta verdiği ifadesinde Dursun'un yüz üstü yere yattığını, yanından biber gazı dumanının yükseldiğini gördüğünü anlatarak, "Çevrede koyu renkli iki Akrep vardı. Bunların dışında çevrede polis yoktu. Ben Dilan'in yanındayken Akreplerin birinden 2 ya da 3 polis indi. Giysileri normal polis kıyafetinden farklıydı. Kahverengi asker kıyafeti gibiydi" dedi.
Tanık D.Ö.'de, "Polis cenazeye katılan vatandaşlara müdahale edince Kurtuluş'a doğru gittim. 3 Akrep hedef gözeterek vatandaşlara müdahale etmeye başladı. Bu sırada Dilan'ın yüz üstü düştüğünü gördüm. Aramızdaki mesafe 15 metre kadardı. Koyu renkli iki akrep vardı. Bunlar yakın mesafeden vatandaşlara hedef gözeterek gaz tüfeği ile atış yapıyordu. Benim tahminin Dilan, atılan gaz kapsülü ile yaralandı. Dilan'ın hemen yanına gittim. Bu sırada Akrepten kamuflaj elbiseli 3 polis çıktı. 3 metre kadar yaklaşarak ne olduğuna baktılar. Bu sırada diğer akrepten gaz bombası atılmaya devam ediliyordu. Çevrede bulunan kişiler 3 polise tepkide bulununca onlar da 'Ne yapalım' diyerek hakaret edici tarzda konuşarak Akrebe binip oradan ayrıldılar" dedi.

"GİDİŞATTAN KAYGILIYIZ"
Savcılığın, soruşturma kapsamında mahkemeye başvuruda bulunarak, avukatların dosyadan bilgi ve belge almasının kısıtlanması için gizlilik kararı talebinde bulunduğu öğrenildi. Ankara 20. Sulh Ceza Mahkemesi, bu talebi kabul etti. Gizlilik kararına tepki gösteren Dursun'un avukatı Cankurt, "Bizce soruşturmanın selametini tehlikeye düşürecek karar budur. Çünkü bu kararla birlikte soruşturmanın açık ve hızlı bir şekilde yürütülmesi tehlikeye girmiştir. Ethem Sarısülük davasındaki son gelişmeler dikkate alındığında soruşturmanın gidişatından kaygılıyız" dedi.

"HAFIZA KAYBI YAŞIYORUM"
Cankurt, müvekkilinin kafatasındaki çökmenin beynine temas ettiği için sağlığının olumsuz etkilendiğini belirterek, "Görme kaybının da olabileceği belirtiliyor" dedi. Dursun da savcılıkta verdiği ifadesinde, "Görme konusunda sıkıntılarım mevcut. Ayrıca burnum kırık. Kelime unutma konusunda hafıza kaybı yaşıyorum" demişti.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder