13 Ekim 2013 Pazar

BAŞBAKANI PROTESTO EDEN ODTÜ'LÜLERE BİR DE ÖRGÜT DAVASI - SU ISITICISI VE VİZE SORULARI ÖRGÜT DELİLİ OLDU

Göktürk-2 Uydusu'nun fırlatılmasıyla ilgili ODTÜ'de düzenlenen törene Başbakan Erdoğan'ın katılmasını protesto eden öğrencilere örgüt üyeliğinden dava açıldı. Suça delil olarak da şüpheli öğrencilerin evlerinden çıkan vize soruları, üzerinde "2 adet Megafon 1 adet Su Isıtıcısı" yazılı renkli not kağıdı, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya resim ve broşürleri gösterildi.

ODTÜ'de 18 Aralık Göktürk-2 Uydusu'nun Çin'den uzaya fırlatılmasıyla ilgili düzenlenen törene Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılması öğrencileri ayağa kaldırmıştı. Saatlerce süren eylemde polis sayısız gaz bombası atmış, öğrenciler kampüs içinde barikatlar kurmuştu. Olaylarla ilgili Ankara Terörle Mücadele Savcılığının yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Savcılık, 11 öğrenci hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek sureti ile örgüte üye olmak, görevli memuru kasten yaralama, kamu malına zarar verme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme" suçlarından iddianamede hazırladı.

42 YIL HAPİS
11 öğrenci hakkında 12 yıl 5 aydan  42 yıl 3 aya kadar hapis cezası istenen iddianame Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 47 sayfalık iddianamede, 17 polisin yanı sıra ODTÜ Mühendislik Dekanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü mağdur/müşteki olarak yer aldı.

DELİL: SU ISITICISI YAZAN  KAĞIT
Şüpheli öğrencilerin evlerinde yapılan arama sırasında el konulan Mahir Çayan Teorik Yazılar isimli kitap, Tekel Direnişi Dersleri 2010 isimli kitap ve dergiler "delil" olarak iddianamede yer  alırken bir öğrencinin evinden çıkan "2 adet Megafon" ibaresi ile başlayan, "1 adet Su Isıtıcısı" ile biten sarı renkli not kağıdı ve  “2012-2013 Eğitim Öğretim yılı Savaş Dönemi Vize Sınav soruları” başlıklı doküman suçlamalara delil oldu. Bunların yanı sıra şüpheli öğrencilerin daha önceki yıllarda katıldıkları "Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz" eylemi, Ulaşım zammı protestosu, Hopa eylemi, “2.Öğretim Harçları Kaldırılsın" eylemi, Sivas olayları davasında zaman aşımı kararını protesto etmek gibi eylemler de iddianamede tek tek yazıldı.

SAVCININ "DELİL" YORUMU
Hemen hemen her iddianamede olduğu gibi öğrencilerin evlerinde olan İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan'ın resimlerinin bulunduğu afiş, "Kendimi Türkiye’nin Bağımsızlığına Armağan Etmekten Onur Duyuyorum Deniz Gezmiş" ibareli ve imzalı Deniz Geziş'in posteri iddianame delil oldu.
Tüm bu deliller  "terör örgülerinin fikir ve görüşleri doğrultusunda yayın yaptığı değerlendirilen yayınlar" oldukları iddia edildi ve şöyle denildi:
"Terör örgütlerinin mensupları yada kurucuları ile ilgili resim, fotoğraf ve flamalar, broşürler, olay tarihinde cebir şiddet eylemlerindeki ısrar, eylemlerindeki süreklilik ve çeşitlilik, eylemler sırasında yüzlerini fular ve bez ile kapatmış olmaları, eğitim gördükleri kurum olan ODTÜ binası ve eklentilerine vermiş oldukları zarar birlikte değerlendirildiğinde; şüphelilerin; eyleme terör örgütlerinin ideolojileri doğrultusunda katılarak terörün tanımada yer alan şiddet eylemleri içerisinde yer aldıkları, kamu düzenini bozdukları, terör örgütlerinin gösterisine dönüştürülen bu eylemlere terör örgütlerinin talimatları ile terör örgütlerinin hedef ve stratejileri doğrultusunda bilerek ve isteyerek katıldıkları, demokratik gösteri yapmak ve açıklama haklarını kullanmak yerine öğrenim gördükleri üniversite binası ve eklentilerine zarar verdikleri, güvenlik görevlilerine saldırdıkları, izinsiz gösteri yaparak güvenlik görevlilerine direndikleri, ODTÜ yerleşkesinde terör ve kaos ortamı oluşturdukları değerlendirilmiştir.”

İSTİHBARAT TOPLANMIŞ
İddianamede düzenlenen programdan önce istihbarat çalışması yapıldığı belirtilerek "sol/bölücü terör örgütlerinin gençlik yapılanmalarında faaliyet gösteren şahısların yer aldığı Marksist-Leninist, Bölücü/Ayrılıkçı görüşe müzahir kitle tarafından ODTÜ içerisinde toplanılarak TÜBİTAK Uzay Araştırma Merkezine giderek törene katılan Başbakan diğer protokol üyelerinin protesto edileceğinin duyumunu alan güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri aldıkları" belirtildi.

"UYARI YAPILMADI"
İddianamede "Güvenlik görevlilerinin tedbir aldığını gören şüphelilerinin sırt çantalarından çıkarttıkları yanıcı ve yakıcı maddeler, soda şişeleri, taşlar, havai fişekler, sapanlar ve sopalarla saldırıya geçtikleri" iddia edildi. Ancak öğrenciler iddianamede yer alan savunmalarında, "kendilerinin TÜBİTAK binasına inen yokuşa geldiğimizde polis barikatını gördüklerini ve aralarında az bir mesafe kaldığında "ikaz yapılmadan" biber gazı ve su sıkılmaya başlandığını" söyledi.

BARIŞ BARIŞIK'TAN BAHSEDİLMEDİ
Çıkan olaylar ve atılanlar nedeniyle müşteki/mağdurlar olan polislerin "basit tıbbi müdahale ile iyileşebilir" şekilde yaralandıkları belirtilen iddianamede, polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanan ve beyin kanaması geçirdiği için günlerce yoğun bakımda kalan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Barış Barışık'tan bahsedilmemesi dikkat çekti.  
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder