22 Ekim 2013 Salı

BELEDİYE SÖKTÜ ODTÜ'LÜLER DİKTİ


"Bir gecede katlettiklerini bir günde dikiyoruz" diyen 100. Yıl Mahallesi sakinleri ve ODTÜ'lüler dün sökülen ağaçların yerine 3 bin fidan dikmek için toplandı. Eyleme CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Levent Gök de destek verdi. Ellerinde fidanlarla yol çalışmasının yapıldığı alana gelen ODTÜ'lülerin yol yapılacak alana fidan dikmesine Çevik Kuvvet polisleri önce engel oldu. Öğretim elemanlarının araya girmesiyle öğrenciler yol kenarına fidanları dikmeye başladı. Bu sırada TOMA, Akrep ve yüzlerce Çevik Kuvvet polisinin arkasında yol çalışması devam etti.



İŞÇİLER MÜDAHALE ETTİ
Kilometrelerce yolun neredeyse her tarafına fidan diken öğrencileri belediye işçileri engellemeye çalıştı. "Fidan zinciri" oluşturarak yolun karşı tarafından araziye elden ele fidan taşıyan öğrencilerin üzerine belediye işçileri yürüdü. Öğrencileri darp etmeye çalışan işçilere, polis ve öğretim elemanları engel oldu. Zaman zaman öğrencilerle polis arasında da gerginlikler yaşandı.

"3 BİN AĞAÇ KESTİLER"
ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Ali Gökmen, 1. derecede SİT alanı durumundaki bölgede 3 bin ağacın kesildiğini, olayı protesto eden ODTÜ'lülerin de darp edildiğini belirterek, "Tüm Ankara halkına karşı sürdürülen bu saldırılara karşı, yasadışı şekilde yok edilen ağaçların yerine diktiğimiz bu fidanlarla bütün Ankara şehrini kucaklayan ve üniversitemiz geleneğinin önemli bir parçası olan ODTÜ ormanına sahip çıktığımızı ve çıkacağımızı bir kez daha gösteriyoruz" dedi.

OTOBÜSLERLE "ELİ SOPALI" SİVİL TAŞIDILAR
Günün ilerleyen saatlerinde iş makineleri öğrencilerin fidan diktikleri yerleri kazmaya başlayınca, öğrenciler bu duruma müdahale etmek istedi. Belediye işçileri çalışmaya engel olan öğrencileri darp etti. Araya tekrar polis girdi. İşçilerden şikayetçi olduklarını söyleyen öğrencilere polis, "O zaman savcılığa gidersin. Biz bir şey yapamayız" şeklinde cevap verdi.
Bu sırada yol çalışmasının olduğu alana otobüslerle "eli sopalı" sivil kişilerin getirildiği görüldü.
ODTÜ'nün A4 kapısında toplanan öğrenciler ise gece geç saatlere kadar polisle çatıştı.

MİMARLAR'DAN SUÇ DUYURUSU
Mimarlar Odası, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ruhsatsız yol yapım çalışması için ODTÜ ağaçlarını keserek kamu malına zarar verdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamada, ODTÜ’de yol yapım çalışmalarında tartışmalar sürerken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gece baskınıyla ağaçları kestiği hatırlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurunda bulunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi ODTÜ Mezunları Derneği’nin özel mülküne girilerek ağaç kesildiği bildirdi.
Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, hukuki süreç devam ederken ODTÜ Rektörlüğü’nden izin alınmadan, tatil günü “yangından mal kaçırırcasına ağaç katliamı” gerçekleştirildiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:
“ODTÜ’de yapılmaya çalışılan yol için onaylanmış proje ve ruhsat yok. Ankara Büyükşehir Belediyesi hukuka aykırı ve keyfi hareket etmiştir. ODTÜ ağaçları kamu malıdır, Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kamu malına zarar vermiştir. Konuyla ilgili sorumluluğu olan yetkililerle ilgili suç duyurusunda bulunduk Gerekli suç duyusunu yaptık. Sorumlular cezalandırılana kadar sürecin takipçisi olacağız.”

BAKANLIK KARARINA AVUKATTAN İTİRAZ
Ankara Barosuna kayıtlı Avukat Sedat Vural, ODTÜ  arazisinden geçecek yolla ilgili, "koruma amaçlı nazım ve uygulama imar  planlarının", Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onanmasına ilişkin karara itiraz etti. Vural, Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdiği  dilekçede,  Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Başkanı Melih Gökçek'in,  yasal süreç tamamlanmadan ODTÜ arazisindeki 1.derece doğal sit alanından yol  geçirilmesi için yapılan çalışmalara izin vermesinin,  2863 sayılı "Kültür ve  Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun" 65. maddesinin ihlali olduğunu savundu. İtiraz edilen bakanlık kararının, yasa ve yönetmelik hükümleriyle,  Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun ilke kararlarına aykırı  olduğunu iddia eden Vural, söz konusu bakanlık kararının kaldırılması talebinde  bulundu. Vural, kararın kaldırılmaması durumunda hukuki yollara başvuracağını  belirtti.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder