13 Ekim 2013 Pazar

LİSELİLERİN "AMPUL TAYYİP" SLOGANINA CEZA

Giresun  1. Sulh Ceza Mahkemesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine, AKP'nin ambleminde yer alan "ampul" kelimesine gönderme yaparak "Ampul Tayyip" diye slogan atan 7 liseli çocuğa 4 bin 700 TL ile 9 bin 400 TL arasında değişen para cezaları verdi. Savcının çocukların "Dünya yerinden oynar, Meclis'ten adam çıksa" sloganı için de dava açmak istediği, ancak Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermemesi üzerine dava açamadığı da ortaya çıktı.

BAKAN ERGİN: "ELEŞTİRİ SUÇ OLMAZ"
Giresun'da Liseli Genç Umut üyeleri, 2 Ocak 2011'de oynadıkları bir piyesle eğitim sistemini protesto ederken Başbakan Erdoğan aleyhinde slogan atılması üzerine savcılık soruşturma başlatıldı. Bu eylemle ilgili olarak savcılığın bildirimi üzerine, Başbakan Erdoğan da avukatları aracılığıyla soruşturmanın şikayet olmadan da yürütülmesi gerektiği yönünde cevap verdiği belirtildi.
Savcı "Dünya yerinden oynar Meclis'te adam çıksa" sloganı atan 18 yaşından küçük 7 öğrenci hakkında TCK'nın 301. maddesinden soruşturma açmak için de Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi. Ancak Bakan Sadullah Ergin imzalı yanıtta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne atıfta bulunularak "Eleştiri hakkı ifade özgürlüğünün doğal bir parçasıdır. Kişilerin bu hakkı kullanmaları sonucu ortaya koydukları düşünceler suç oluşturmaz. Yargıtay ve AİHM kararlarında da belirtildiği üzere ağır sert veya incitici nitelikte de olsa eleştiri hakkı kullanıldığında kişiye yaptırım uygulanmaz. Bu husus çoğulcu demokrasilerin vazgeçilmez bir unsurudur" denilerek soruşturma izni talebi reddedildi.

SAVCIDAN AMPUL TANIMI
Savcı Şinoforoğlu'nun 8 Ekim 2012 hazırladığı iddianamede çocukların iki ayrı yürüyüşte içinde "ampul Tayyip" ifadesi geçen sloganlar attıkları belirtildi. İddianamede "Başbakan Erdoğan aleyhine atılan ve halk arasında özellikle bazı kesimler tarafından argo olarak 'başı bedeninden büyük olan insan, beceriksiz, ahmak, çağın gerisinde kalmış, yobaz insan' gibi anlamlarda kullanılabilen 'ampul' sloganıyla diğer bazı sloganlar müştekinin onur, şeref ve saygınlığına saldırı mahiyetindedir" denildi.

AĞIR PARA CEZALARI
İddianamede çocukların "kamu  görevlisine  görevinden dolayı  hakaret  suçu" işledikleri belirtilerek U.E.H, U.Ö, F.Y, E.B hakkında 2 yıl 4 aydan 4 yıl 8 aya, diğer 3 çocuk için ise 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi. Giresun 1. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davada sanık çocuklar için istenen hapis cezası günlüğü 20 TL'den para cezasına çevrildi ve çocuklara 4 bin 700 TL ve 9 bin 400 TL arası para cezası verildi. Cezalar ertelenmedi
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder