13 Ekim 2013 Pazar

GEZİ TUTUKLUSU ELİF KAYA'YA YAPILAN ARAMA İŞKENCESİ BİTMİYOR - ŞİMDİ DE TACİZ VE "ÇIPLAK ARAMA" TEHDİDİ

Şakran Kadın Cezaevi'ne girişi sırasında yapılamak istenen çıplak aramaya karşı geldiği için 1 ay görüş yasağı getirilen Gezi tutuklusu Elif Kaya'ya bu sefer de avukat görüşüne giderken yapılan aramaya karşı geldiği gerekçesiyle 1 ay görüş yasağı cezası verildi. Kaya, "Elle yapılan kaba arama taciz boyutuna varınca kendimi aratmak istemedim" dedi ama kadın hakim Nimet Özkavalcı, "Kaya'nın üst aramasına izin vermediği hususunda hakimliğimizde tam bir vicdani kanaat oluşmuştur" diyerek cezayı onadı.

Gezi eylemlerine katıldığı için Şakran Kadın Cezaevi'nde tutuklu bulunan üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Elif Kaya gardiyanlar tarafından çıplak aramaya zorlandığını söylemiş VATAN'ın yayınladığı görüntülerde de Kaya'yı 8 gardiyanın aradığı ve arama odasından elinde iç çamaşırıyla çıktığı görülmüştü. Kaya'ya "arama direndiği" için de 1 ay görüş yasağı verilmişti.

ÜST ARAMA TACİZE DÖNÜŞTÜ
Tüm bunlar yaşanırken 6 Ağustos günü başka bir arama skandalı ortaya atıldı. İddiaya göre Kaya, avukatıyla görüşmek için koğuştan çıktı. Görüş öncesi arama yapacaklarını belirten gardiyanlar elle kaba arama yaparken Kaya'yı taciz etmeye başladı, "Aramanın nasıl yapıldığını öğrenmişsindir" gibi çıplak arama imasında bulunan sözler söyledi. Bu nedenle kendini aratmak istemeyen Kaya avukatıyla görüştürülmedi. Avukatı Ali Aydın'a da, "Elif Kaya görüşe gelmek istemiyor" dendi. Bunun üzerine Aydın, avukat görüş odasından çıkarak infaz koruma memurlarına yetkili biriyle görüşmek istediğini söyledi. Daha sonra memurlar bir yetkilinin ikna etmek için Kaya'nın yanına gittiği söyledi. Ardından da "Tamam görüşebilirsiniz" denilerek avukatı ve Kaya'yı görüş odasına aldılar.

"KABA ARAMAYA DEĞİL TACİZE KARŞI ÇIKTIM"
Bu olayla ilgi cezaevi yönetimi Kaya'ya ikinci bir soruşturma açtı ve aramaya direndiği gerekçesiyle 1 ay görüş cezası verdi. Avukatların itirazı üzerine disiplin cezası mahkemeye taşındı. Kaya mahkemede verdiği ifadesinde önce elle kaba arama yapılmaya başlandığını ve bu duruma karşı çıkmadığını belirterek, "Gardiyan aramayı tacize varacak boyuta taşıyınca ve vücudumun her yerine eliyle dokununca ben de buna izin vermek istemedim. Eğer sutyenimin içinde bir şey olduğunu düşünüyorsa göğüslerimi ellemeden sutyeni kaldırdığı zaman içindeki nesne düşecektir. Ancak gardiyan böyle yapmayıp vücudumun her yerini ellemiştir. Ben de bunun üzerine memurun omuzlarına dokunarak 'Böyle bir şeye hakkında yok bu taciz olur' dedim. Memur da bana 'Sen sus biz sizin nerelerinize ne sokuşturduğunuzu biliyoruz' dedi. Sonra arama yapmaya izin vermediğimi söyleyerek beni tekrar koğuşa geri gönderdiler" dedi.

"TACİZ ETMEDİKLERİNİ İSPAT ETSİNLER"
Kaya'nın diğer avukatı Gül Kireçkaya da Gezi eyleminde tutuklanan erkeklerin cezaevinde elle dokunmadan, alt çamaşırları çıkartılmadan arandığını ancak Şakran Kadın Cezaevi'nde bunun uygulanmadığını belirtti. Tüm cezaevlerindeki arama uygulamalarının aynı olması gerektiğini söyleyen Kireçkaya, "3 infaz koruma memurunun tuttuğu tutanakla Elif Kaya'ya disiplin cezası verildi. Taciz konusunda mağdurun beyanı esastır. Mağdur orada tek başınadır ve bunun ispatını yapamaz. Taciz etmediklerini memurların ispat etmesi gerekir. Onlarda ispat edemedi" dedi.

KADIN HAKİMDEN CEZA
Hakim Nimet Özkavalcı ise Kaya'ya verilen 1 ay görüş yasağı cezasını onadı. Özkavalcı verdiği kararın gerekçesinde elle aramanın dışında dedektörle de arama yapılabileceğini ancak her memura dedektör vermenin mümkün olmadığını bu nedenle elle arama yapılmasının normal olduğunu belirtti. Kaya'nın elle ara başladığında kendisini geriye çektiğini ve ellerini öne uzatarak aramaya engel olduğunu belirten hakim "Kaya'nın avukat görüşüne giderken yapılması zorunlu olan üst aramasına izin vermediği hususunda hakimliğimizde tam bir vicdani kanaat oluşmuştur" dedi.
(Çınar ÖZER)

1 yorum:

  1. adaletsızlıgın geldıgı son nokta onur kırıcı ve aşagılayıcı bir tutumu almalarını anlayamıyorum ve bu bıreyler toplumun ayrılmaz parcası butunu devlet ıse toplumu koruma mahkum hukumlu tutukluda olsa ınsanı degerler cercevesınde ona davranmasıdır yurtdaşlarına bu şekilde davranılması devletımızın ınsan haklarını zedeliyor ve adalet bakalıgının acılen bu usulsuz uygulamalara madde cıkarıp kaldırması gerekıyor..

    YanıtlaSil