13 Ekim 2013 Pazar

ELİF KAYAYI "ÇIPLAK ARAYAN" GARDİYANLARIN İFADELERİ GÖRÜNTÜLERLE TUTMADI

Şakran Kadın Cezaevi'ne girişi sırasında yapılamak istenen çıplak aramaya karşı geldiği için 1 ay görüş yasağı verilen Gezi tutuklusu Elif  Kaya'nın, cezasıyla ilgili görülen duruşmada Kaya'yı arayan gardiyanlar "tanık" sıfatıyla ifade verdi. Gardiyanlar Kaya'yı çıplak aramadıklarını, sutyeninde metal olduğunu için çıkartmasını istediklerini iddia etti. Bir gardiyan Kaya'yı "2 kişi aradık" derken, başka bir gardiyan odaya başkalarının da girdiğini ve Kaya'yı tuttuklarını iddia etti. Görüntülerde arama odasına 8 gardiyanın girdiği görülmüş, Kaya'nın sutyeninin de x-ray'den geçirildiği görülmemişti. Öte yandan cezaevinin 2. Müdür Tuğba Yıldız'ın görev yerinin değiştirildiği, Ankara Çocuk Eğitim Evi'ne atandığı ortaya çıktı.

Çıplak arandığını söyleyen ve buna direndiği için 1 ay görüş yasağı cezası alan Gezi tutuklusu Elif Kaya'nın, avukatların itiraz etmeleri sonucu verilen ceza mahkemeye taşınmıştı. Önceki gün 6. celsesi görülen duruşmada Kaya'yı arayan gardiyanlar "tanık" sıfatıyla ifade verdi.

ÇELİŞEN İFADELER
Vardiya sorumlusu Mesude Kalın ifadesinde şunları iddia etti:
"Arkadaşım el ile arama yaparken Kaya'nın sutyeninde metal olduğunu söyledi. Çıkarmasını söyledik. 'Ben çıkartmıyorum siz çıkartın, sizin işiniz' dedi. Kopçasını çıkardık. Kaya'da askısını çıkartarak 'alın' diye fırlattı. X-ray'den geçirmek için sutyeni hırkasına sarmak istedik. Hırkasını istedik. Sutyeni x-ray'den geçirdik ve metal olduğunu gördük. Metal kısmını çıkardık. Sutyeni hırkasının içine sarıverdik. O da hırkasını giydi ama sutyenini giymedi. Dışarıda eşyalarının olduğu poşete koydu."
Aramayı Şerife Kalay ve kendisinin yaptığını söyleyen Kalın, Kaya'nın devamlı bağırdığını, bu nedenle cezaevi 2. Müdürü Tuğba Yıldız'ın odaya bir gardiyan daha gönderdiğini, gardiyanın da daha sonra durumu Yıldız'a anlatmak için dışarı çıktığını söyledi.
Kalın, avukatların aramayı nasıl yaptıklarını sorması üzerine ise, ilk ifadesiyle çelişen ifade verdi. Kalın, Kaya'nın önce x-ray cihazından geçirildiğini, cihaz sinyal verdiği için üst aramasında sutyeninde metal olduğunu anladıklarını söyledi. Bağırışmalar nedeniyle başka memurların da olay yerine geldiğini söyleyen Kalın, memurların odaya girmediğini iddia etti.

"KENDİNİ DUVARLARA VURDU"
Mahkum kabul görevlisi Şerife Kalay ise ifadesinde Kaya'nın sürekli "İşkenceciler" diye bağırdığını ve kendisini "duvarlara vurduğunu" iddia etti. "Sağa sola vurup kendisini yaralamaması için tuttuk" diyen Kalay, "El aramamızı yaptık. Sutyeninde balen olduğunu ve metal olduğunu tespit ettik. Çıkarmasını istedik. 'Bu sizin göreviniz' dedi. Biz de hırkasını çıkardık. Tişörtünün üzerinden vücuduna dokunmadan sutyeni çıkarmasını sağladık" dedi. Kalay, Kaya'nın bağırması ve kendisini sağa sola çarpması nedeniyle Yıldız'ın talimatıyla başka kişilerin Kaya'yı "tutmak" için içeri girdiklerini de söyledi.

ÇELİŞKİYİ HAKİM DE FARK ETTİ

Gardiyanların ifadelerindeki çelişkiler nedeniyle Hakim Nimet Özkavalcı, Kalın'ı tekrar huzura aldı. İfadelerdeki çelişkiyi soran hakime Kalın şu yanıtı verdi:
"Kalay'ın anlattıkları doğrudur. Ben aramayı ikimizin yaptığını söyledim. Yoksa Kaya sağa sola savrulduğu için müdüre hanım kendisine zarar vermesin diye bir kaç arkadaşı Kaya'yı tutması için odaya yolladı."

GÖRÜNTÜLER BAŞKA SÖYLÜYOR
Daha önce VATAN'ın ortaya çıkardığı cezaevinin güvenlik kamerasına ise olay şöyle yansımıştı:
- 03:58'de Elif Kaya mahkum kabul odasından çıkıyor ve yan odaya, yani üst arasının yapılacağı odaya alınıyor. Kaya odaya yanında herhangi bir gardiyan yokken tek başına giriyor. Bu sırada odaya 3 gardiyan giriyor. Bir dakika sonra da başka bir gardiyan odaya giriyor.
- 04:06'da odadan 2 gardiyan çıkıyor. Sonra diğer iki gardiyan kapının önüne çıkıyor. Kaya ise 17 dakika odada kalıyor ve tekrar mahkum kabul odasına alınıyor. Daha sonra 2. Müdür Tuğba Yılmaz geliyor. Kaya elleri arkadan tutularak arama odasına tekrar alınıyor.
- 04:46'da arama odasından elinde sutyeniyle çıkan Kaya, gardiyanların getirdiği poşete sutyenini koyduktan sonra x-ray cihazından geçiyor. Daha sonra gardiyanlar sutyenin içinde olduğu poşeti x-ray cihazından geçiriyor.

GÖREV YERİ DEĞİŞTİ
Cezaevinde Kaya hakkında açılan disiplin soruşturmasında ifadesi alınan Müdür Yıldız'ın ise görev yerinin değiştirildiği, Ankara Çocuk Eğitim Evi'ne atandığı ortaya çıktı. Mahkeme Yıldız'ın dinlenmesinin duruşmaya yenilik getirmeyeceği, aksine uzatacağı gerekçesiyle dinlenmesinden vazgeçilmesine karar verdi. Kaya'nın avukatları da tanık beyanlarını kabul etmediklerini, çünkü gardiyanların "olayın failleri" olduğunu söyledi.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder