12 Ekim 2013 Cumartesi

"ÇIPLAK ARAMA" SAVUNMASINDA KES-KOPYALA-YAPIŞTIR İFADELER

Şakran Kadın Cezaevindeki Gezi tutuklusu Elif Kaya hakkında aramaya karşı geldiği için açılan disiplin soruşturması kapsamında kurumun ikinci müdürü Tuğba Yıldız "Kaya'ya az sayıda memurla aramanın vücut teması olmadan yapılacağını söyledim" şeklinde ifade verdi. Kaya'nın avukatı Ali Aydın ise "Bu zaten çıplak arama ya da ince arama dediğimiz aramanın tanımıdır" dedi.

Şakran Kadın Cezaevinde 8 gardiyan tarafından aranan ve arama odasından elinde iç çamaşırıyla çıkan Gezi tutuklusu Elif Kaya'ya "aramaya direndiği" için "1 ay görüş kısıtlılığı" cezası verilmişti. VATAN açılan disiplin soruşturması kapsamında kurumun 2. Müdür Tuğba Yıldız, Vardiya Sorumlusu İnfaz Koruma Memuru Mesudiye Kalın ve İnfaz Koruma Memuru Şerife Kalay'ın verdiği ifadelere ulaştı.

"VÜCUDA DOKUNMADAN ARAMA"
Yıldız İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Koruma Müdürlüğü'ne verdiği ifadesinde Kaya'nın kendisini aratmak istemediğini vardiya sorumlusundan öğrenince cezaevine gittiğini ve Kaya ile konuştuğunu ancak Kaya'nın üst araması yaptırmadığını ve "Çıplak aramanın insanlık onuruna aykırı olduğunu" söylediğini belirterek "Kendisine üst aramasının en seri şekilde onu rencide etmeden tamamlanacağını kurumun güvenliği açısından bunun bir zorunluluk olduğunu az sayıda memurla aramanın vücut teması olmadan sonlandırılacağı bilgisini aktardım. Kendisi 'Üzerimdeki hırkayı bile çıkartırsanız benim için onursuz bir davranıştır. İki kişi de arasa on kişi de arasa benim için fark etmez' dedi" şeklinde ifade verdi. Yıldız gardiyanlara Kaya'yı arama odasına götürmelerini ve arama yapmaları talimatı verdiğini, Kaya'nın direnmeye devam ettiğini görünce de diğer memurları takviye ederek en seri şekilde aramayı tamamlattığını söyledi.
Kalın ve Şerife'nin verdiği ifadelerin ise Yıldız'ın olayı anlattığı bölümle noktasından virgülüne kadar aynı olması dikkat çekti.

"BU ÇIPLAK ARAMA TANIMIDIR"
Kaya'nın avukatı Ali Aydın, verilen ifadelerin matbu ifade olduğunu belirterek, aramaya katılan diğer gardiyanların da ifadesin alınması gerektiğini ancak kurumun nedense buna ihtiyaç duymadığını söyledi. Ayrıca ifadelerde söylenilen "arama vücut teması olmadan yapılacak" cümlesinin çıplak aramanın tanımı olduğunu belirten Aydın, "Kişinin kıyafetleri üzerindeyken yapılan arama elle yapılan aramadır. Çıplak arama ya da ince arama dediğimiz arama ise vücuda dokunulmadan yapılır" dedi. Gardiyanların "arama yapılacaklarını" söyledikleri anda Kaya'nın "Çıplak arama insanlık onuruna aykırıdır" şeklinde tepki gösterdiğini hatırlatan Aydın, "Normal arama yapacaklarını söylemiş olsalar Elif Kaya böyle bir cümle kurmaya ihtiyaç duymazdı. Zaten kendisi her defasında 'Ben normal aramaya karşı değilim çıplak aramaya karşıyım' demiştir" şeklinde konuştu.
(Çınar ÖZER)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder