24 Ekim 2013 Perşembe

"YOLA KARŞI DEĞİLİZ AMA İTİRAZLARIMIZ VAR"

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ'nün ormanlık arazisinden geçirmek istediği otoyol projesiyle ilgili sular durulmuyor. Dün ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, belediyenin "gece baskınıyla" başlattığı yol çalışmasıyla ilgili ODTÜ Senato üyelerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

"YOLA KARŞI DEĞİLİZ"
Yol projesi için ilk onayı 1993'te verdiklerini belirten Acar, "ODTÜ yola karşı çıkmamıştır. Ancak yapılması Koruma Amaçlı İmar Planının onayıyla mümkün olur" dedi. Acar 18 Ekim gecesi belediye ekiplerinin kampüsü izinsiz girdiklerini belirterek, "ODTÜ'nün mülkiyetinde olan üniversitenin diktiği ağaçların izin almadan kesilmesi hem İmar hem de Orman yasalarına aykırı. Önce Orman Bakanlığından izin alınması Bakanlığın ağaçları damgalaması gerekiyor. 3 bini aşkın ağaç kesildi. Bunların 630'a yakını nakledilmeliydi. Bunlar için Bilkent yolunda yer bile ayarladık. Şimdi tespit davası açacağız. Bu çam ağaçları ne oldu?" diye konuştu.

"MESELE PARA DEĞİL"
Acar, yol planın ekleriyle birlikte 11 Ekim'de kendilerine gönderildiğini, aynı gün belediyeden, "herhangi engel kalmadığı ve yolun yapımına başlanacağına" yönelik ve "güzergahtaki ODTÜ'ye ait ağaçların tespit edilmesi" konusunda yazı gönderildiğini belirtti. Belediyeye "süreç tamamlanmadan herhangi işlem yapılması onaylarının olmadığı" konusunda cevap verdiklerini söyleyen Acar, buna karşın belediyenin 14 Ekim'de "ağaçlar için 211 bin lira değer biçtik, IBAN numarasını gönderirseniz paranızı yatırırız" şeklinde bir yazı geldiğini söyledi. Acar, "Ağaçların kesilmesinin ardından da paranın yatırıldığına dair yazının gönderildi. Bu, para tartışması değil. Zaten süreç tamamlanmadan o para da bizim değildir. Biz parayı iade ettik" dedi.

GÖKÇEK İLE 2 KEZ KONUŞTUK"
Öğrencilerden mahalle sakinlerine, İçişleri Bakanlığından Cumhurbaşkanlığına kadar herkesle konuştuklarını belirten Acar, "Belediye Başkanı ile 2 kez aynı toplantıya katıldık. Toplantıda problemleri nasıl aşabileceğimizi konuştuk. Konuşmalar herkesin bilgisi dahilinde. Sayın Gökçek farklı şeyler biliyorsa orasını bilemeyeceğim. Açıkçası, Gökçek ile konuşulduğu zaman konuları çarpıtabileceğinden korkuyordum ve bu sabahki gazete haberlerinden de bunun ne kadar doğru olduğunu anlıyorum" dedi.

"ENDİŞELİYİZ"
Yol projesi için 2011 ’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile düzenlediklerini ve toplantıda " DOP (düzenleme ortaklık payı) istenmeyeceği" ve "kampüsün içinden geçecek bir yolu kabul etmediklerini" söylediklerini belirten Acar şöyle konuştu:
"DOP olarak talep edilen arazinin kullanım yol, park, okul için kullanılabilir. Yani o alanı alsın da belediye cebine koysun diye değil. ODTÜ'de bu imar planından dolayı oluşmuş bir rant var mı? Bu rantı ODTÜ'nün kara dönüştürmesine imkan var mı? Yok. Dolayısıyla DOP talep edilmesi uygun değildir. DOP olmadan da bu yol buradan geçebilir. Belediyenin DOP formülüyle farklı yerlerin talep edilmesinden endişe ediyoruz. Bunun da Büyükşehir Belediyesi tarafından nasıl kullanılacağını bilmiyoruz. Çünkü belediye daha önce, 'ODTÜ'nün yüzde 40'ını ve gölü alacağım' demişti."

BELEDİYE OTOBÜSLERİ ODTÜ'YE GİRMİYOR
Acar, önceki gün sabah saatlerinden beri bazı belediye otobüslerinin de kampüs içine girmeleri gerekirken öğrenciler kapılarda bıraktıkları söyledi. Üniversitenin araçlarıyla öğrencileri kapıdan aldıklarını belirten Acar, konuyla ilgili kendilerine belediyeden herhangi bir tebligat yapılmadığını, bu durumun neden ya da kimin talimatıyla olduğunu bilmediklerini söyledi.
Acar, ağaçlandırma kampanyası başlatacaklarını ve tüm ODTÜ personeli, öğrencileri ve mezunları ile birlikte 300 bin ağaç dikmeyi hedeflediklerini açıkladı.

BARİKAT KURDULAR
Daha sonra Rektör Acar ve ODTÜ Senatosu basın mensuplarına yol inşaatını anlatmak için çalışmanın olduğu alana gitti. Heyeti gören işçiler alana girişi engellemek için barikat kurdu. İşçilere "Ellerinizi arkadan birleştirin ve dik durun" diye uyaran ve kendisini "Buraların görevlisiyim" diye tanıtan bir kişi basın mensuplarına, "Rektörse rektörlüğünü bilsin. Bu arazi artık belediyenin, izin almadan kimse giremez. Gidin Anadolu Bulvarı'nda dikilen 1,5 milyon ağacı çekin de Başkanın nasıl çalıştığını takdir edin. Buradaki 4 tane ağaç için yol mu yapılmayacaktı? 3-5 çapulcu için değmez. Gidin artık buradan" şeklinde konuştu. Fidan dikme eyleminde işçilerin öğrencileri neden darp ettiği sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Bu kişi fidan dikme eylemi sırasında da öğrencilere müdahale etmiş, bazı öğrencileri ise darp etmeye çalışmıştı.
Daha sonra Rektör Acar ve Senato üyeleri alandan ayrıldı.

"ÜSTÜ KALSIN GÖKÇEK"
ODTÜ kampüsünde toplanan bir grup öğrenci ise "ağaç bedeli" diyerek belediyenin üniversiteye verdiği paraya karşılık aralarında toplandıkları paraları üzerinde "Üstü kalsın Gökçek" yazılı kutuya koyarak A1 kapısına bıraktı.

"ORMANA GİRMEK MÜBAH"
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce başkanlığında bazı CHP milletvekilleri  de dün yol çalışmasının olduğu alanda basın açıklaması yaptı. İnce, Başbakan Erdoğan'ın "Yol medeniyettir, yol için cami bile yıkarız" sözlerini hatırlatarak, "Sen geçmişte AVM için de cami yıkmıştın. Biz bunu unutmadık. Başbakan'ın yol konusundaki bilgisinin ne kadar cahilce ne kadar sığ olduğunu hep beraber gördük" dedi. İnce, "Canını kurtarmak için ayakkabıyla camiye, Allah'ın evine girmek günah, rant için camiye, ormana girmek mübah. Ramazan günü suyu yüzü hürmetine PKK'ya sabrediyorum diyenler bayramın hürmetine ormana, yeşile ve doğaya  sabredememiştir. Herkes bilir ODTÜ'ye 500 puanla girilir. Başbakan ve Melih  Gökçek 500 iş makinesiyle, dozerle ve kamyonla girmiştir" şeklinde konuştu.

KORNALI PROTESTO
Önceki akşam ise ODTÜ A1 kapısında bir kadın sürücü yol projesini kornaya basarak protesto etti, bazı sürücüler de araçlarının kornasına basarak destek verdi. Aracının ön camında "Bu yoldan orman geçecek", arka camına ise "Bu  yolun sonu nereye gidiyor" yazan kadın sürücü, Eskişehir yolunda aracını yolun kenarına park ederek protestosunu sürdürdü. Bunun üzerine, bir trafik polisi araca yaklaşarak kadın sürücüden araçtan inmesini istedi. Kadın sürücünün aracından inmeyerek, protestosuna devam etmesi üzerine olay yerine çekici çağrıldı. Kısa sürede olay yerine gelen çekici yardımıyla araç, kadın sürücü ve yanındaki arkadaşının da içinde bulunduğu sırada çekiciyle kaldırıldı.
(Çınar ÖZER)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder