14 Ekim 2013 Pazartesi

ELİF KAYA'NIN İKİNCİ KEZ GÖRÜŞ YASAĞI ALDIĞI ARAMANIN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI - BAŞKA BİR TUTUKLU DEDEKTÖRLE ARANIRKEN ELİF KAYA ELLE ARANDI

Gezi tutuklusu Elif Kaya'nın ikinci kez görüş cezası almasına neden olan karşı çıktığı aramanın görüntülerine ulaştık. Görüntülerde Kaya'yı avukat görüşü için koğuşundan alan gardiyanın elinde dedektör olduğu ancak dedektörün aramada kullanılmadığı, onun yerine başka bir gardiyanın "elle" arama yaptığı ortaya çıktı. Elle aramaya karşı geldiği için verilen cezayı onayan hakim gerekçe olarak  her gardiyana dedektör verilemeyeceği için elle aramanın normal olduğunu belirtmişti.

Şakran Kadın Cezaevi'ne girişi sırasında yapılamak istenen çıplak aramaya karşı geldiği için 1 ay görüş yasağı getirilen Gezi tutuklusu Elif Kaya'ya avukat görüşüne giderken yapılmak istenen aramaya karşı geldiği gerekçesiyle de 1 ay daha görüş yasağı cezası verilmişti.  İddiaya göre Kaya, avukatıyla görüşmek için koğuştan çıktı. Görüş öncesi arama yapacaklarını belirten gardiyanlar elle arama yaparken Kaya'yı taciz etmeye başladı ve "Aramanın nasıl yapıldığını öğrenmişsindir" gibi çıplak arama imasında bulunan sözler söyledi. Bu nedenle kendini aratmak istemeyen Kaya avukatıyla görüştürülmedi.

DEDEKTÖR VARKEN ELLE ARAMA ISRARI
Kaya'nın ikinci kez ceza almasına yol açan aramanın görüntülerine ulaştık. Koğuşların bulunduğu koridordaki güvenlik kamerasına yansıyan görüntülere olay şöyle gelişti:
"- 13:44'te bir gardiyan başka bir tutuklunun üzerini dedektörle aradıktan ve koğuşuna gönderdikten sonra Kaya'nın koğuşuna gidiyor. Bu sırada 2 gardiyan daha koğuşun önüne geliyor.  
- 13:45'te avukat görüşü için koğuştan çıkartılan Kaya, elinde dedektör olan gardiyan tarafından değil diğer gardiyan tarafından elle aranmaya başlanıyor.
- Kaya bunun üzerine gardiyanı herhangi bir şekilde itmeden kendisini geriye çekiyor ve gardiyanlar ile Kaya arasında tartışma yaşanıyor.
- Bu sırada başka gardiyanlar teker teker koğuşun önüne gelmeye başlıyor ve  6 gardiyan daha olay yerine geliyor. 9 gardiyan Kaya'nın etrafını sarıyor.
- 13:48'de Kaya tekrar koğuşuna konuluyor. "

"ELİYLE İTEKLEDİ"
Olayla ilgili İnfaz Koruma Memuru Bahtışen Yaman savunmasında, Kaya'yı elle aramak istediğini ancak Kaya'nın eliyle itekleyerek aramayı engellediğini iddia etti. Yaman, "Kaya 'Beni taciz ediyorsun' diyerek bana iftira atmıştır. 'Daha önce de çıplak arama yaptınız ve bu cezaevinde ne olduğunu dışarıdan duyduk' diyerek aramanın usulüne uygun olarak yapılmadığını iddia etti. Kendisine üst araması yapılırken taciz durumu oluşturabilecek bir şey yapmadığımı açıklamaya çalışsam da beni dinlemeyerek bağırmaya devam etti" demişti.

"KABA ARAMAYA DEĞİL TACİZE KARŞI ÇIKTIM"
Kaya bu olayla ilgili mahkemede verdiği ifadesinde önce elle kaba arama yapılmaya başlandığını ve bu duruma karşı çıkmadığını belirterek, "Gardiyan aramayı tacize varacak boyuta taşıyınca ve vücudumun her yerine eliyle dokununca ben de buna izin vermek istemedim. Eğer sutyenimin içinde bir şey olduğunu düşünüyorsa göğüslerimi ellemeden sutyeni kaldırdığı zaman içindeki nesne düşecektir. Ancak gardiyan böyle yapmayıp vücudumun her yerini ellemiştir. Ben de bunun üzerine memurun omuzlarına dokunarak 'Böyle bir şeye hakkında yok bu taciz olur' dedim. Memur da bana 'Sen sus biz sizin nerelerinize ne sokuşturduğunuzu biliyoruz' dedi. Sonra arama yapmaya izin vermediğimi söyleyerek beni tekrar koğuşa geri gönderdiler" demişti.

HAKİMİN "DEDEKTÖR" YORUMU
Ancak kadın hakim Nimet Özkavalcı cezayı onadığı kararında "Elle aramanın dışında dedektörle de arama yapılabileceğini ancak her memura dedektör vermenin mümkün olmadığını bu nedenle elle arama yapılmasının normal olduğunu" belirtmişti.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder