13 Ekim 2013 Pazar

"GEZİ SAVCISI" GİBİ - 5 İDDİANAME 1 SAVCI

Gezi eylemlerinde gözaltına alınanlar için savcı Ahmet Cemal Gürgen tarafından hazırlanan 5 iddianameden 4'ünün aynı gün, birinin ise bir gün sonra hazırlandığı ortaya çıktı. Sadece olayın anlatıldığı paragrafın farklı olduğu iddianamelerde istenilen cezalara kadar her satırın aynı olması dikkat çekti.

Ankara'da yaklaşık iki ay süren Gezi eylemleri sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kimi Emniyetteki ifadelerinin ardından bırakılırken kimisi savcılığa hatta tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Haklarında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yasasına Muhalefet suçundan soruşturma başlatılan kişiler için de ayrı ayrı iddianameler hazırladı.

1 GÜNDE 4 İDDİANAME
Bu iddianamelerden 5'i Savcı Ahmet Cemal Gürgen tarafından hazırladı. Savcı Gürgen'in, ikisinin 3'er, ikisinin 1'er ve birinin 2 şüphelisi olan iddianameleri 30 Temmuz'da yazdığı, tek şüphelisi olan başka bir iddianameyi ise ertesi gün yazdığı ortaya çıktı. Farklı günlerde yapılan eylemler için hazırlanan iddianamelerde, olayın anlatıldığı bölüm hariç Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden ve yasalardan verilen örneklerden istenilen cezalara kadar tüm satırların aynı olması dikkat çekti.

ETHEM'İN ANMASI İDDİANAMEDE
İddianamelerde, şüphelilerin gözaltına alındıkları gün Ankara'da yapılan eylemler anlatıldı. Ancak şüphelilerin bu eylemlere katılıp katılmadıkları belirtilmedi.
Murat T., Volkan A., Sertay K. hakkında hazırlanan iddianamede, 19 Haziran'da gezi eylemeleri sırasında başından polis kurşunuyla vurulan Ethem Sarısülük'ün vurulduğu yerde yapılan anma yazılarak şöyle denildi:
"Sarısülük'ün vurulduğu yere geldikleri, buraya karanfil, sigara, çakmak bıraktıktan sonra mum yaktıkları, gece saat 23:15'te 200 kişiye ulaştıkları, sonra yolu trafiğe kapatmaları nedeniyle kolluk güçlerince gün boyu yapılan ikazların sonuncusu olarak 'dağılın' ikazı yapıldığı, şüphelilerin dağılmadıkları ve mukavemet etmeleri üzerine haklarında yakalama işlemi yapıldığı belirlenmiştir."
İddianamede, şüphelilerin bu grubun içerinde olduğu yazılırken, "Kenndy Caddesi'nde yapılan eylemde gözaltına alındıklarının" belirtilmesi ise dikkat çekti. Ayrıca şüphelilerin güvenlik güçlerine "cebir ve şiddet" kullanmaksızın direndikleri belirtildi.
Yılmaz A. hakkında da aynı gün hazırlanan iddianamede, 29 Haziran günü yine Sarısülük'ün vurulduğu yerde anma yapıldığı anlatıldı ve Yılmaz A'nın akşam saatlerinde Dikmen'de yapılan eylemde gözaltına alındığı belirtildi.

"ŞİŞE ATILMASIN DİYE UYARIYORDUM"
İddianamede şüphelilerin savunmalarına da yer verildi. Volkan A. "polise cam şişe atılması üzerine gruba bu şekilde davranmamaları için uyarıda bulunurken gözaltına alındığını" söylerken, Murat T. ise "göstericileri polise yönelik eylemleri nedeniyle uyardığı sırada gözaltına alındığını" belirtti. Yılmaz A.'nın ise "Olayları merak ederek seyretmeye başladım. TOMA'nın müdahale etmesi sonucu içinde güneş gözlüğümün bulunduğu poşeti kaybettim. Gözlüğü bulmak için olay yerine geri döndüm. Çöp konteynırına yönelik çabam, gözlüğü kaybetmemin verdiği sinirlilikten kaynaklanıyordu" dedi.

DENİZ GÖZLÜĞÜYLE DİRENDİ
13 Temmuz'da Kenndy Caddesi'nde yapılan eylemde gözaltına alınan Cem A. için hazırlanan iddianamede, polislerin "orantılı güç kullanarak" gruba müdahale ettiği müdahale sırasında Cem A.'nın "elinde inşaat eldiveni, yüzünde gaz maskesi ve deniz gözlüğü bulunduğu halde direnmeye devam etmesi" üzerine yakalandığı ve emniyete götürüldüğü iddia edildi. Cem A. ise savunmasında, "barışçıl bir amaçla toplanma hakkını kullanmak için orada olduğunu, yolu kesmediğini sokak köşesinde beklerken gözaltına alındığını" söyledi.

3 YIL HAPİS
İddianamelerin hepsinde şüpheliler için "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşüne Muhalefet" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istenirken, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki giderlerin de şüphelilere yüklenmesi istendi.  İddianameler 6., 2. 19. ve 13. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Gezi sanıkları önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder