12 Ekim 2013 Cumartesi

ELİK KAYA'NIN MEKTUPLARINA SANSÜR

Şakran Kadın Cezaevinde 8 gardiyan tarafından aranan Elif Kaya'nın, gazetecilere göndermek üzere maruz kaldığı çıplak aramayı ve cezaevindeki olumsuzlukları yazdığı mektuplar, karalanarak cezaevi yönetimi tarafından Kaya'ya geri verildi. Kaya'nın yapılan aramanın ardından da koğuşuna değil hücreye götürüldüğü ve 2 gün hücrede bekletildiği de ortaya çıktı.

Şakran Kadın Cezaevindeki Gezi tutuklusu üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Elif Kaya gardiyanlar tarafından çıplak aramaya zorlandığını söylemiş VATAN'ın yayınladığı görüntülerde de Kaya'yı 8 gardiyanın aradığı ve arama odasından elinde iç çamaşırıyla çıktığı görülmüştü. Tüm bu olayların üzerine Kaya'nın ailesiyle görüştük.

"UTANMIYORUZ ÖFKELİYİZ"
Elif'in ablası Aysel Kaya görüntüleri izlediklerinde çok öfkelendiğini söyledi. Şakran Cezaeviyle ilgili bu konularda çokça haber duyduklarını belirten Aysel Kaya, "Bu yaşananlar sadece Elif'in başına gelmiyor bunu biliyoruz. Ancak kardeşim olduğu için elbette canım daha çok yanıyor. Bu tarz aramaların korkutmaya göz dağı vermeye yönelik olduğunu düşünüyorum. Görüş günü Elifle konuştuğumuzda yapılan çıplak aramadan utanmadığını sadece çok kızgın olduğunu bizim de üzülmememiz, utanmamamız gerektiğini söyledi. Hatta 'Görüş günü sizi aradıklarında tacize varan davranışları olursa görüşe gelmememizi söyledi" şeklinde konuştu.

2 GÜN HÜCREDE BEKLETİLMİŞ
Elif'in 2 gün boyunca hücrede bekletildiğini de anlatan Kaya, "İlk alındığında aramadan sonra koğuşuna götürmek yerine 2 gün hücrede bekletmişler. Avukatı gidinceye kadar su bile vermemişler. Sonraki gün de savcılıktan özel izin alarak Elif'i görmeye gittim. Yaklaşık 2 saat Elif'le görüşmek için bekledim. Görüşte Neyin var?' diye sorduğum da 'Aç ve susuzum. Beni az önce koğuşuma aldılar. Günlerdir hücredeyim' dedi. Belki o gün görüşe gitmeseydim koğuşa götürmeyeceklerdi kardeşimi" dedi.

MEKTUPLARA ÖZEL SANSÜR
Görüşe gittiklerin de 1 kere x-ray cihazından geçirildiklerini 2 kere de elle arama yapıldığından bahseden Kaya, "Bu mesele duyulduğu için Elif'e özel olarak baskı kurduklarını düşünüyorum. Elif çıplak aramaya maruz kaldıktan sonra gazetecilere, kadın platformlarına  mektuplar yazmış. Çıplak arama ve cezaevindeki olumsuzlukları anlatmış. Cezaevi yönetimi mektupları göndermek yerine özellikle o bölümleri karalanmış ve Elif'e geri verilmiş. Ama bunlardan bahsetmediği her mektup istediği yere iletilmiş" şeklinde konuştu. Daha sonraki avukat görüşünde de çıplak arama dayatıldığını ve "Sen artık nasıl arama yapıldığını biliyorsun" gibi sözle taciz edildiğini söyleyen Aysel Kaya, aramayı kabul etmediği için avukatıyla görüştürmediklerini daha sonra avukatının yönetimle görüşmesi üzerine arama yapılmadan görüşe çıkartıldığını belirterek çıkan haberlerin cezaevi yönetimini rahatsız ettiğini söyledi.

"İSYAN ETMEK İSTİYORUM"
Elif'in annesi Meryem Kaya Gaziantepte yaşıyor. Kızının yaşadıklarını diğer çocuklarından dinleyen ve görüntüleri izlemeyen anne Kaya, isyan etmek istediğini söylerken bu olaylarla ilgili Avusturya'dan gelen ağabeyi Ercan Kaya ise, "Bir kişinin üzerine 8 gardiyan göndermek ne demek. Devler bize hukuksuzluğu mu öğretecek?" şeklinde konuştu.
Elif Kaya'nın aramaya karşı geldiği için aldığı  disiplin cezasının kaldırılmasıyla ilgili dava 3 Eylül’de görülecek. Aile 3 Eylül'de duyarlı olan herkesin kendilerine destek olmasını ve Karşıyaka İnfaz Hakimliği'ne gelmesini için çağrıda bulundu.
(Çınar ÖZER)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder